Svininfluensan – 18 frågor och svar

Larmrubrikerna om svininfluensans härjningar har haglat den senaste tiden. Men hur orolig ska jag egentligen vara? Här får du svar på 18 vanligaste frågorna.

Fakta om viruset

I Sverige är det inte säsong för influensa nu men experterna tror att den nya influensan kan ta fart i höst när det återigen blir influensatid.

Viruset som orsakar nya influensan A, har sitt ursprung hos grisar och kallades därför först svininfluensan. Nu vet man att influensan beror på ett virus som endast finns hos människor. I början av maj döptes därför influensan om till Nya influensan A.

Viruset, som orsakar nya influensan A, har sitt ursprung hos grisar och kallades därför först svininfluensan. Nu vet man att influensan beror på ett virus som endast finns hos människor.

Den 24 april kom första larmet om svininfluensan. Över 800 influensaliknande fall hade upptäckts i Mexico enligt världshälsoorganisationen WHO. Sedan kom dagligen nya rapporter sjuk, döda och stängda skolor och universitet.

Nu ser antalet nya fall ut att minska. Det verkar även gälla Mexico som varit värst drabbat.

En Sverige har ett fall av nya influensan verifierats. Kvinnan, som är i 50-åldern, fick en lindrig form av influensa efter en resa till USA och är nu helt återställd.

 

Här får du svar på de 18 vanligaste frågorna.

1. Hur farlig är den nya influensan A?

Nya influensan har hittills uppträtt som en mild form av influensa. De flesta som insjuknar kommer inte att behöva söka sjukhusvård.
 

2. Hur stor är risken att jag kommer att drabbas?

I Sverige är risken för närvarande låg. Men vi har ännu inga säkra svar eftersom denna variant av influensa är ny.
 

3. Vad är speciellt med den nya influensan?

Att den har en ny genetisk sammansättning och att influensan kan spridas mellan människor. Det är ett helt nytt virus och alla kan drabbas. Ingen är immun.
 

4. Hur många kan bli sjuka i Sverige?

20– 40 procent kan bli sjuka vid en så kallad pandemi (världsomfattande epidemi), vilket den nya influensan A kan komma att orsaka.
 

5. Hur smittar den nya influensan?

Som vanliga influensa, alltså via nära kontakt med smittade (droppar från saliv, nysningar och hosta). Du kan också smittas om du tar på något som en smittad tagit i och sedan för in smittämnet i t ex näsa, mun eller ögon.
 

6. Hur skyddar jag mig?

Undvik att träffa sjuka personer. Tvätta händerna ofta och noga med tvål. Använd gärna handsprit. Undvik att röra ögon, näsa och mun.
 

7. Bör jag använda munskydd?

Nej, munskydd har ingen mätbar effekt. Kan till och med öka risken om de används fel eftersom man tar på munskyddet med fingrarna.
 

8. Är det farligt att äta griskött?

Nej, du kan inte bli smittad genom att äta mat som innehåller fläsk.
 

9. Är det farligt att besöka en bondgård med grisar?

Nej, du kan inte bli smittad av en gris.
 

10. Kan jag åka på semester utomlands?

Ja, men svenska myndigheter avråder från resa till Mexico.

Kontrollera uppdaterad lista på www.ud.se.
 

11. Är det stor risk att bli smittad på ett flygplan?

Om man har suttit nära en person som har misstänkt influensa och om man har rest från ett område med anhopning av sjukdomsfall så kan en risk för smitta finnas. Om man sedan insjuknar i influensaliknande symptom inom en vecka efter resan kan det i så fall finnas skäl för provtagning.
 

12. Varför har främst unga människor dött?

Underlaget är fortfarande för litet för att säga om någon speciell åldersgrupp verkligen har drabbats hårdare än andra.
 

13. Om jag blir sjuk, hur vet jag om det är nya influensan?

Det kan du inte veta utan att bli testas. Symtomen vid nya influensan är som vid vanliga influensasymptom eller förkylning: plötslig feber, luftvägsproblem (snuva och hosta), halsont, ont i kroppen. Huvudvärk, frossa eller trötthet kan också bero på nya influensan liksom kräkningar och diarré.
 

14. Vad gör jag om jag tror jag är smittad?

Ring vårdcentralen eller sjukvårdsupplysningen och berätta om dina symptom. Gå inte till vårdcentralen eller akuten.
 

15. Hjälper penicillin mot nya influensan?

Nej, nya influensan är ett virus. Penicillin hjälper endast mot sjukdomar orsakade av bakterier.
 

16. Kan jag vaccinera mig?

Nej, inte ännu. Det kommer att ta flera månader innan det finns ett vaccin. Sverige har avtal med en vaccinproducent, som omfattar hela befolkningen. Vaccinet kommer att levereras så snart det har framställts. Det kan ta upp till ett halvår innan alla har fått tillgång till vaccin.
 

17. Finns det någon medicin?

Läkemedlen Tamiflu och Relenxa kan lindra symptomen om det ges inom två dagar efter insjuknandet. Kan även ges förebyggande.
 

18. Kan jag köpa medicin på nätet?

Läkemedelsverket avråder bestämt från att köpa receptbelagda medel på nätet. De kan vara förfalskade, verkningslösa och framför allt direkt farliga.
 

Källa:
Sören Andersson Smittskyddsinstitutet
Vårdguiden
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
m fl.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top