I den georgiska huvudstaden Tbilisi utforskar vi den medeltida stadskärnan, ­beundrar 1800-talets art nouveau-fasader och möter några av landets bästa matlagare. Vi reser sedan genom dramatiska landskap med Kaukasus höga berg, frodiga dalgångar och gör stopp i fina byar.

Med vin och matlagning som resans röda tråd får vi unika möjligheter till studiebesök och roliga möten där vi lär känna landets historia och kultur på ett annorlunda sätt. Vi provar på de regionala läckerheterna och lär oss hur man tillagar landets parad­rätter. Vi gör vinprovningar hos småskaliga vin­makare och landets främsta producenter.

Vår ciceron under resan är Anastasia Lundqvist, med­författare till boken Blå berg Grön mat Orange vin. Välkommen till bords i Georgien!

Resans ciceron är Anastasia Lundqvist, medförfattare till boken Blå berg Grön mat Orange vin, den första svenska kokboken om det georgiska köket. Foto: Världens resor

Dag 1: Avresa till Tbilisi

Avresa till Tbilisi på efter­middagen.

Dag 2

Vi landar tidigt på morgonen. Efter frukost ger vi oss ut på en stadsvandring och upptäcker stadens spännande och händelserika förflutna. Vår första introduktion till det ­georgiska köket blir att vi ­ägnar ett par timmar åt att lära oss laga några klassiska rätter. På kvällen bjuds vi på en måltid på en av stadens bästa restauranger. Till maten serveras vin från några kreativa småskaliga producenter.

Dag 3

Vi lämnar huvudstaden och reser österut till Kakheti, ­Georgiens främsta vindistrikt. Vår första anhalt är Signaghi, där vi utforskar gömda gränder och gör nedslag vid medeltida ­kyrkor och gamla gårdar.

Vi åker vidare till en vingård där vi får uppleva vinskörd och vintillverkning på traditionellt vis. Vi bjuds på avsmakning av det populära orangea vinet och äter lunch. Självklart vill vi vara med och röra i grytorna och vår duktiga kock bjuder på hemlig­heter bakom georgiernas ­favoriträtter.

Sent på eftermiddagen checkar vi in på vårt hotell i byn Kisiskhevi, strax ­utanför staden Telavi, med ­bedårande utsikt över mäktiga Kaukasus.

Det som kallas för orange vin har alltid producerats i Georgien. Druvorna, inklusive skinnet, frukten, frön och stjälkar, pressas och går in i en qvevri, en traditionell georgisk vinkruka. Foto: Världens resor

Dag 4

Idag lär vi oss om landets ­uråldriga vinkultur och den moderna vinindustrins utveckling. Vi stannar en stund i Telavi för en kort promenad genom stadskärnan och tar också en titt på marknaden med traktens fina varor.

Som nästa punkt kommer avsmakning av georgiska ostar på ett ysteri.

Tillbaka till Kisiskhevi och vårt hotell där vi över­nattar.

Det georgiska köket är fyllt av speciella läckerheter. Foto: Världens resor

Dag 5

Efter en tidig frukost reser vi i egen buss mot Georgiens gamla huvudstad Mtskheta. Egen tid för lunch.

På väg mot Kutaisi efter lunch besöker vi Baia’s Winery, en liten familjevingård, som gett ny energi till Georgiens vinscen. Efter provningen fortsätter vi till Kutaisi. Incheckning på hotellet och egen tid.

Dag 6

På morgonen besöker vi den lokala matmarknaden i Kutaisi. Utanför Kutaisi ligger klostret Gelati där vi gör ett besök.

Vi fortsätter till Oda Family Marani som bjuder på en av de bästa matupplevelserna i västra Georgien.

Efter lunch väntar en stund av njutning och förtrollande natur i orten Martvili. Där åker vi båt längs floden som huggit en klyfta i bergen. På eftermiddagen reser vi till Ambrolauri där vi stannar i två nätter.

Vi smakar på det omåttligt populära ostbrödet khachapuri. Foto: Världens resor

Dag 7

I den lilla staden Oni gästar vi en lokal familj som bjuder på en festmåltid med traktens paradrätter. Vi smakar av egenproducerat vin och avnjuter lokala rätter som ­lobiani, ett bröd med bön­fyllning, lufttorkad eller rökt skinka och kycklinggrytor av olika slag som ofta lagas i ketsi, ­traditionella lerpannor. Tillbaka till Ambrolauri.

Dag 8

Tidig avresa till Tbilisi. Vi ­anländer sen eftermiddag och checkar in på vårt hotell. Vi äter avskedsmiddag på en trevlig restaurang där traditionella smaker från Georgien blandats med Asien.

Georgien är ett litet land men med extremt varierat landskap med både höga berg och bördigt lågland. Foto: Världens resor

Dag 9: Hemresa

Tidig avresa. Vi tar med oss många fina minnen hem.

Resefakta: Gastronomiresa till Georgien 25 september – 3 oktober

Avresa: 25 september 2025
Hemresa: 3 oktober 2025
Pris: 27 900 kr i del i dubbelrum per person

Allt detta ingår:

  • Flyg Stockholm–Tbilisi t/r. (Avresa från ­Köpenhamn mot pristillägg.
  • Svensk färdledning, ciceron Anastasia Lundqvist och ­lokala guider.
  • Alla transporter med egen hyrd buss, transfers till hotell och flygplats.
  • Del i dubbelrum på 3–4-stjärniga hotell.
  • Alla utflykter enligt programmet samt inträdes­­­av­gifter till museer och sevärdheter: guidad stadsvandring i Tbilisi, gamla huvudstaden Mtskheta, Alaverdikloster i Telavi, Gelati klosterkomplex, båtutflykt i Martvili m m.
  • Qvevri-tillverkningsverkstad/familj i Kakheti.
  • Matlagningstillfällen och Masterclass enligt programmet inklusive måltid eller ­avsmakning, dag 2, 3 & 8.
  • Vingårdsbesök följd av traditionell georgisk festmåltid.
  • Vinprovningar dag 4–7 (fyra tillfällen).
  • Avsmakning av georgiska smårätter inklusive vinprovning.
  • Halvpension (lunch eller middag dag 2–8).
  • Dricks.

Tillägg:

  • Enkelrumstillägg 4600 kr.
  • Måltider och dryck som inte nämns ovan.

Så här bokar du: Mejla till info@varldensresor.se eller ring 08-669 55 25.

Vi reserverar oss för eventuella program-, pris- och tidtabellsändringar utanför vår kontroll.

Ett samarbete mellan Världens resor och Hemmets Journal/Icakuriren