Upplev djupa fjordar och mäktiga fjäll i natursköna Norge

Storslagna vyer, grönskande dalar, brusande forsar och snötäckta fjäll. Var beredd med kameran – den här resan bjuder på fotoglädje utöver det vanliga och minnen för livet.

Från första parkett upplever vi vidunderliga naturscenerier när vi med buss och båt tar oss fram i det natursköna Norge. Mil efter mil smyger havet sig in till fastlandet genom fjordarnas djupa fåror. Tusen meter höga fjäll ståtar majestätiskt vid sidorna. Smältvatten från jöklarna kastar sig ner för bergsväggarna i väldiga kaskader, ensliga gårdar och små fiskebyar passerar revy. Branta bergsmassiv lämnar plats för vidsträckta platåer och grönskande dalar. Välkommen till norska fjäll och fjordar där varje ny dag bjuder på storslagna naturupplevelser!

Atlanthavsvägen – är det världens vackraste väg? Foto: Terje Rakke

Norge 5–10 augusti 2023

Dag 1: Hemorten – Beitostølen

Dagens etapp är lite längre än övriga men belöning i form av en innehållsrik Norge­vistelse hägrar. Under dagen tar vi oss med buss upp längs med västkusten från Göteborg. Under eftermiddagen passerar vi Oslo och vår resa fortsätter norrut längs med Tyrifjorden och sjön Sperillen. På kvällen når vi Fagernes, där vi checkar in på Scandic Valdres och kort därefter serveras vi en färförtjänt middag.

Dag 2: Fagernes – Ålesund

Dagen bjuder på en verklig höjdpunkt, en båttur på den vidunderliga Geirangerfjorden. Fina vyer över Jotunheimen, Norges högst belägna fjällmassiv, förgyller första etappen av vår resa mot ­Geiranger. Förbi Lom med sin vackra stavkyrka kommer vi via Ottadalen slutligen till Geiranger, där vårt fartyg ­ligger för ankar.

Ljusskimrande grön slingrar sig fjorden fram förbi ­snövita vattenfall och under tvärbranta fjäll med gamla gårdar på klipphyllorna. Vi lutar oss tillbaka och njuter stillheten medan fartyget ­genom trånga passager stävar mot Hellesylt. Därifrån tar vi bussen vidare till jugendstaden Ålesund, tjusigt belägen på flera öar förbundna med broar. Vi övernattar på ­Scandic Parken Ålesund där vi intar en god middag.

Jugendstaden Ålesund ligger som ett smycke vid havet. Foto: Emelie Andersson

Dag 3: Ålesund – Trollstigen – Kristiansund

Vi gör en stadsrundtur med lokalguide i Ålesund innan vi beger oss mot den spektakulära turistvägen Trollstigen, som slingrar sig fram genom den vilda Isterdalen. Vägen, ett under av ingenjörskonst, invigdes i juli 1936 av kung Håkon VII efter åtta års byggtid.

Vi passerar över klyftan ­Gudbrandjuvet och tar oss så sakteliga upp till Trollstigens högsta punkt på 850 meter över havet, där vi belönas med ett storslaget panorama. Genom elva hårnålskurvor letar vi oss så småningom ner igen. I blickfånget har vi nu bland annat vattenfallet Stigfossen, som faller över 320 m efter bergssidan. Vi närmar oss därefter ­Kristiansund där vi ska bo på Quality Hotel Grand. Middag.

Dag 4: Kristiansund – Atlanterhavsveien – Dombås

Vi lämnar Kristiansund och gör ett besök på intressanta Ergan fort och museum. Vi fortsätter vår färd och an­sluter till den spektakulära Atlanterhavsveien, som slingrar sig över holmar och skär och passerar tolv låga broar mitt ute i havet. En verklig attraktion!

I ”Rosornas stad” Molde stannar vi för lunch och lite egen tid. Ett mäktigt panorama i form av de berömda Romsdalsalperna, med sina många snötäckta toppar, ­möter oss då vi korsar Moldefjorden och närmar oss staden.

Vi tar oss därefter vidare mot Dombås där vi checkar in på Dombås Hotell och en middag senare hägrar.

Trollstigen bjuder på fantastiska vyer. Foto: Terje Borud

Dag 5: Dombås – Skjetten

Under dagen njuter vi på nära håll av det storslagna fjord- och fjällandskapet i Romsdalen. Ackompanjerade av den smaragdfärgade Raumaälven, som flyter makligt, för att i nästa stund forsa fram, närmar vi oss vårt lunchstopp.

Vi fortsätter så utmed Rondane nationalpark och genom ”Peer Gynt-trakter” in i den ljuvliga Gudbrandsdalen. Vi når vårt slutmål Skjetten och checkar in på Quality Hotel Olavsgaard. Middag på hotellet.

Dag 6: Skjetten – hemorten

Vi kör i riktning mot Oslo och via Svinesundsbron ­kommer vi till Sverige och fortsätter därefter ner genom Bohuslän och Halland. Under dagen pausar vi för lunch och bensträckare. En lyckad ­expedition närmar sig sitt slut och vi summerar så smått intrycken av vårt bedårande grannland.

Romsdalen, med Raumaälven i förgrunden, är hänförande vacker. Foto: TT

Allt du behöver veta om din resa

Avresa: 20 juli 2024
Hemresa: 25 juli 2024

Avresa från Skåne, Halland och västkusten. Kontakta Jörns ­Resor för anslutningar och ev övernattning om du reser från andra orter.

Pris: 13 495 kr per person med del i dubbelrum

Tillägg:

 • Enkelrum 3 150 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Allt detta ingår:

 • Guide
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-, bro och färjeavgifter
 • 5 övernattningar i 2-bäddsrum med dusch/wc.
 • 5 frukostar och 5 middagar
 • Båtresa på Geirangerfjorden Geiranger–Hellesylt
 • Resa på Atlanterhavsveien
 • Resa på Trollstigen
 • Besök på Ergan Fort & ­museum
 • Stadsrundtur i Ålesund med lokalguide
 • Representant från Hemmets Journal/Icakuriren vid minst 25 deltagare
 • Whispers

Boka såhär: Ring Jörns resor 0770-78 70 00 eller boka på www.jornsresor.se

Scroll to Top