Avslutad resa: Res med oss på Hurtigruten – världens vackraste sjöresa!

Vår populära läsarresa med Hurtigruten är äntligen tillbaka! Vi färdas längs den 250 mil långa kuststräckan från Kirkenes till Bergen och lägger till i 32 hamnar. Dessutom gör vi en guidad tur i Trondheim och besöker den vackra Nidarosdomen.

Hurtigruten från Kirkenes till Bergen är en klassiker, många ­återkommer igen och igen för att se de 100 fjordarna och de 1000 fjällen, alla med sin särprägel och charm. En vårresa är dessutom något ­alldeles speciellt då du kan få ­uppleva tre årstider under en och samma resa. Det är stora kontraster mellan Nord- och Sydnorge den här tiden på året.

Atmosfären ombord på Hurtigruten är lugn och informell, man tar dagen som den kommer. Kanske tar du en kaffe i kaféet eller sitter ­försjunken med en god bok i biblioteket.

I fartygets panoramasalong njuter du av oförglömliga vyer medan MS Richard With glider fram på det spegelblanka ­vattnet. Ombord finns bastu, gym, jacuzzi och ett eget ­expeditionsteam. Maten är ett kapitel för sig, den är närproducerad av lokala råvaror från regioner och hamnar vi passerar.

Vi upplever bland annat Kirkenes, Hammerfest, ­Tromsö, Svolvær, passerar ­Polcirkeln, Trondheim, ­Kristiansund och avslutar till sist i Bergen.

400 000 resenärer årligen kan inte ha fel – missa inte denna ­fantastiska upp­levelse!

Vi gör en utflykt i Trondheim, med sin vackra träbebyggelse.

Hurtigruten 13–19 maj 2024

Dag 1

Flyg Arlanda/Kastrup–Kirkenes via Oslo. Middag och ­övernattning på Thon Hotel Kirkenes.

Dag 2

Vi börjar dagen med en rundtur i Kirkenes som bland annat innefattar fotostopp vid ryska gränsen och vid utsiktsplatsen Prestefjell, innan vi går ombord på MS Richard With lagom till lunch. På eftermiddagen lägger vi till i Vardø, Norges östligaste hamn och fortsätter sedan längs Varangerhalvön till Båtsfjord och gör dagens sista stopp i Berlevåg. Middag avnjuts i restaurangen.

Ombord bjuds det på närproducerad mat. Foto: Agurtxane Concellon

Dag 3

Vi når Hammerfest och här finns tid att gå iland och kika i affärer eller besöka Isbjörnsmuseet. Under kvällsmiddagen ankommer vi Skjervøy. Sen kväll lägger vi till i Tromsö, Nordnorges största stad.

Dag 4

Vi passerar de spektakulära ögrupperna Lofoten och ­Vesterålen och lägger till i Stokmarknes, orten där Hurtigruten ”föddes”. Där finns ett museum som är väl värt ett besök. Fartyget fortsätter genom Raftsundet till Trollfjorden och om vädret tillåter gör vi en avstickare. Vi lägger till i Svolvær, huvudorten på Lofoten och tar en kvällspromenad innan vi fortsätter till Stamsund.

Dag 5

Var passar det bättre att vara än i Norge just idag under ”syttende mai”! Med sina hundratals små öar, bördiga jordbruksmarker och branta granitklippor är det väl värt en tidig väckning och frukost för att få uppleva den fantastiskt vackra Helgelandskusten. Vi passerar polcirkeln och i samband med detta sker en särskild reseritual.

”Syttende mai” inträffar under vår resa. Då blir det flaggviftning!

Dag 6

Vi når Trondheim och här gör vi en utflykt tillsammans ­(ingår i resans pris) och under turen genom staden får vi berättat för oss om dess historia, dess imponerande träbyggnader, färgrika bryggor och den vackra stadsbron från 1861. Höjdpunkten på vår stadsrundtur är Nidarosdomen. På eftermiddagen gör vi stopp i Kristiansund. Kristiansund räknas som Norges klippfiskhuvudstad på grund av sin långa exporttradition av saltad och torkad fisk.

Dag 7

Sista dagen ombord och vi hinner äta lunch i lugn och ro innan vi anländer till ­Bergen. Inseglingen till ­Bergen, staden mellan de sju bergen, är ett synintryck vi sent ska glömma. I Bergen väntar vår buss för att köra oss till flygplatsen.

Charmiga Bergen är slutmålet på vår resa. Foto: Andrea Klaussner

Resefakta

Avresa: 13 maj 2024
Hemresa: 19 maj 2024
Pris: 30 460 kr från Stockholm, 32 450 kr från Köpenhamn, per person i fönsterhytt med fri sikt på däck 3.
Anmälan senast: 25 februari 2024

I priset ingår:

  • Flygresa t/r med SAS ink ­bagage, skatter och avgifter.
  • En övernattning på Thon hotell i Kirkenes, i delat ­dubbelrum.
  • Kryssning med Hurtigruten Kirkenes–Bergen inklusive 5 övernattningar i delad ­fönsterhytt.
  • Busstransfers i Norge enligt program.
  • 6 frukostbufféer, 6 luncher, 6 middagar (blandat buffé och serverad 3-rätters) ombord samt middag på hotellet ­första kvällen.
  • Måltidsdryck på hotellet och ombord på Hurtigruten samt kaffe/te.
  • Utflykter och guidning ­enligt programmet .
  • Representant/färdledare från Hemmets Journal.

Tillägg per person:

  • Flera olika hyttalternativ från 2 060 kr (fråga vid bokningen).
  • Utflykter som Hurtigruten erbjuder.

Boka så här: Ring Special­resor på 054-18 89 00 eller mejla info@special-resor.se

Vid bokning får du övriga ­resevillkor.

Vi reserverar oss för eventuella program-, pris- och tidtabell­ändringar utanför vår kontroll.

Scroll to Top