Avslutad resa: Följ med på unik resa till Lofoten: Fjordkryssning och Icehotel

Du kommer garanterat att få möta många storslagna vyer under vår tur i fjällvärlden!

Lofoten, det säregna öriket i Norska havet, består av tusentals öar med magisk natur, pittoreska fiskebyar och spetsiga snöklädda berg. En dröm för fotografer, konstnärer och diktare från hela världen som prisar det vackra landskapet och det speciella ljuset. Upplevelserna börjar i svenska Lappland. I Jukkasjärvi besöker vi Icehotel. Stadsomvandlingen i Kiruna har fått stor uppmärksamhet även utanför landets gränser. Eftersom gruvindustrin behövde marken var hela stadskärnan tvungen att flyttas, så om du har varit här tidigare ser det helt annorlunda ut nu.

Under resan kommer vi nära varandra och får många nya vänner!

Vi bor i Svolvær denna gång. Från färjan över Vestfjorden är det inte ovanligt att sikta val, så ta med dig kikaren om du har någon. Vi färdas längs Silvervägen till Arjeplog där vi besöker Silvermuseet och dokumentationen av samernas och nybyggarnas liv. Vi får dessutom höra berättelsen om ”Lappmarksdoktorn” ­Einar Wallquist och motiven i hans konstnärs- och författarskap.

Möt sommaren där den är som vackrast! Oförglömliga synintryck utlovas.

I Trollfjorden finns chans att se mäktiga havsörnar. Foto: Siv Myklebust

Upplev Lofoten och det bästa i norr 13-18 juli 2023

Dag 1: Icehotel och stadsvandring i Kiruna

Flyg Stockholm Arlanda–Kiruna under tidig eftermiddag där buss och reseledare från Via Luleå hälsar välkomna. Efter lunch gör vi ett besök på Icehotel och därefter passerar vi genom Kiruna – staden som för tillfället genomgår världens största stadsomvandling. Vår färd fortsätter efter Nordkalottvägen, Sinnenas väg, med utsikt över långa Torneträsk och en dramatisk fjällvärld. Vi ser välkända Lapporten, Sveriges genom tiderna mest avbildade ­naturmotiv och fortsätter sedan vidare mot Norge där middag och övernattning väntar i Narvik.

Dag 2: Båttur till Trollfjorden

Efter frukost tar vi kurs mot högfjällen som omsluter vägen på båda sidorna. Vid Hanøy kliver vi av bussen för att färdas sista sträckan till Lofoten med båt. Nu väntar en cirka tre timmar lång tur med båt till den vackra och världskända Trollfjorden. Under turen har vi stor chans att få se de mäktiga havsörnarna och få mata sjöfåglar. Ombord på båten serveras en värmande fisksoppa. I Svolvær, Lofotens ”huvudstad”, kliver vi av båten – här väntar fri tid innan vi äter en gemensam middag och övernattar på vårt vackert belägna hotell.

Fjordkryssningen på Trollfjorden är världskänd och mycket populär.

Dag 3: Vikingamuseet Lofotr

Hela dagen ägnas åt att upptäcka sköna Lofoten. Landskapet är en dröm för fotografen, efter varje vägkrök möter nya storslagna vyer. Vi passerar vackert belägna fiskebyar och Rorbuer. I Borg besöker vi Vikingamuseet Lofotr där vi också äter en gemensam lunch. På vägen tillbaka gör vi ett stopp i den idylliska fiskebyn Henningsvaer och tiden är fri för var och en att på egen hand lära känna den genuina fiskebyn och kanske ta en fika på något av de mysiga caféerna. På kvällen äter vi en gemensam middag på vårt hotell. Ca 15 mil. Frukost, lunch och middag.

Dag 4: Buss genom södra Lofoten

Nu fortsätter vi med vår buss söderut genom öriket. Södra Lofoten erbjuder ofattbart vackra vägar som vi färdas efter i långsam takt. Vi gör stopp längs ­vägen och i det vackra Reine stannar vi för fri tid och lunchmöjligheter innan vi kliver ombord på färjan som tar oss från Lofoten till fastlandet. Under överfarten är det inte ovanligt att man siktar val. Ombord finns ett urval av maträtter i lunchrestaurangen. I Bodø checkar vi in på vårt hotell och äter en gemensam middag.

Dag 5: Silvervägen på väg till Arjeplog

Vår resa fortsätter österut längs Silvervägen mot den svenska gränsen. I Vuogga­tjålme stannar vi för en ­gemensam lunch. Nästa ­besöksmål är Arjeplog och Silvermuseet, där får vi höra berättelsen om ”Lappmarksdoktorn” Einar Wallquist. Vi checkar in på vårt hotell i Arjeplog där en gemensam middag väntar.

Vi besöker Lappstaden i Arjeplog där det finns ett 80-tal kåtor och härbren. Foto: TT

Dag 6: Lappstaden och Luleå

Vi reser mot Luleå och gör ett litet stopp vid Lappstaden som är Sveriges största bevarade samiska kyrkstad. I Lappstaden finns över 80 kåtor och häbren från slutet av 1700-talet. I Luleå gör vi en stadsrundtur med besök i Gammelstad Kyrkstad. Tid för lunch och egna strövtåg före hemresan från Luleå till Stockholm-Arlanda.

Resefakta: Lofoten 13-18 juli 2023

Resedatum: 13-18 juli 2023

Pris: 16 995 kr per person med del i dubbelrum
Enkelrumstillägg: 2 010 kr
Frivilligt avbeställningsskydd: 7% av resans pris

Allt detta ingår

 • Flyg Arlanda–Kiruna
 • Flyg Luleå–Arlanda
 • 5 nätter del i dubbelrum
 • 5 frukostar
 • 5 middagar
 • 5 luncher
 • Entré Icehotel 365
 • Entré och guidning på
 • Lofotr Vikingamuseum
 • Färja Moskenes-Bodö
 • Fjordkryssning
 • Entré, bildspel Silvermuseet
 • Transfer i helturistbuss enligt program
 • Färdledare från Via Luleå
 • Representant från Icakuriren vid minst 25 anmälda resenärer

Boka så här:

www.vialulea.se
Ring: 0920-23 23 50
Mejla: info@vialulea.se

Minst 25 deltagare krävs för att resan ska genomföras. Övriga resevillkor får du vid bokningen. Vi reserverar oss för eventuella program-, pris-, valuta- och tidtabellsändringar utanför vår kontroll.

Ett samarbete mellan: Hemmets Journal/Icakuriren och Via Luleå Resor.

Presenteras av:

Scroll to Top