AVSLUTAD RESA: Upplev Lofoten och det bästa i norr: En oförglömlig resa i fjällvärden

Du kommer garanterat att få möta många storslagna vyer under vår tur i fjällvärlden. Resan är fullmatad med besök på Icehotel 365 i Jukkasjärvi, Silvermuseet i Arjeplog, Lappstaden och Gammelstad Kyrkstad i Luleå samt stadsrundtur i Kiruna. Vi får också uppleva midnattssolen i norska Lofoten och den omtalade Trollfjorden.

Lofoten, det säregna öriket i Norska havet, består av tusentals öar med magisk natur, pittoreska fiskebyar och spetsiga snöklädda berg. En dröm för fotografer, konstnärer och diktare från hela världen som prisar det vackra landskapet och det speciella ljuset.

Upplevelserna börjar i svenska Lappland. I Jukkasjärvi besöker vi Icehotel 365. Stadsomvandlingen i Kiruna har fått stor uppmärksamhet även utanför landets gränser. Eftersom gruvindustrin behöver marken måste hela stadskärnan flyttas, så nästa gång du kommer hit ser det helt annorlunda ut.

Vi bor i Svolvaer denna gång. Från färjan över Vestfjorden är det inte ovanligt att sikta val, så ta med dig kikaren om du har någon. Vi färdas längs Silvervägen till Arjeplog där vi besöker Silvermuseet och dokumentationen av samernas och nybyggarnas liv. Vi får dessutom höra berättelsen om “Lappmarksdoktorn” ­Einar Wallquist och motiven i hans konstnärs- och författarskap.

Möt sommaren där den är som vackrast! Oförglömliga synintryck utlovas.

AVSLUTAD RESA: Upplev Lofoten och det bästa i norr: En oförglömlig resa i fjällvärden
Under resan kommer vi nära varandra och får många nya vänner!

Lofoten, fjordkryssning, Ice Hotel 365 och magiska naturupplevelser, 13–17 juni 2022

Dag 1

Flyg Arlanda–Kiruna, där buss och färdledare väntar. Vi inleder med en sen lunch i Jukkasjärvi, följt av ett besök på Icehotel där man nu även kan besöka de unika hotellrummen sommartid Efter besöket väntar en stadsrundtur i Kiruna – den stad som för tillfället genomgår världens största stadsomvandling.

Vi fortsätter färden längs Nordkalottvägen, Sinnenas väg, som anses vara en av världens vackraste vägar. Under färden till Björkliden och Abisko nationalpark ser du Lapporten, Sveriges genom tiderna mest avbildade naturmotiv. Vi fortsätter mot Narvik i Norge där middag och övernattning väntar.

AVSLUTAD RESA: Upplev Lofoten och det bästa i norr: En oförglömlig resa i fjällvärden
Henningsvær är Lofotens viktigaste fiskeläge. Den tidstypiska arkitekturen är väl bevarad.

Dag 2

Efter frukost sätter bussen kurs mot högfjällen som kantar vägen på båda sidor. Ha kameran i beredskap! Vi stannar för en bensträckare vid Tjeldsundsbron och når Hanøy mot eftermiddagen. Från Hanøy tar vi båt på den vackra Trollfjorden med chans att se mäktiga havs­örnar. Ombord serveras en värmande fisksoppa. Vi kliver av i Svolvaer, Lofotens “huvudstad”, där fri tid samt middag och övernattning väntar.

Dag 3

Vår resa fortsätter söderut genom öriket med stopp längs vägen. I Reine ges tillfälle att äta lunch och det finns tid för egna strövtåg. Vi går ombord på färjan som tar oss från Lofoten över Vestfjorden till fastlandet. Under överfarten är det inte ovanligt att sikta val. Ombord finns en lunchrestaurang. Framme i Bodø checkar vi in på vårt hotell och äter gemensam middag.

AVSLUTAD RESA: Upplev Lofoten och det bästa i norr: En oförglömlig resa i fjällvärden
I Trollfjorden finns chans att se mäktiga havsörnar.
Foto: Siv Myklebust

Dag 4

Bussen kör längs Silvervägen mot svenska gränsen. Vi äter gemensam lunch i Vuoggatjålme innan vi fortsätter mot Arjeplog och Silvermuseet där vi får höra historien om “Lappmarksdoktorn” Einar Wallquist och om samernas och nybyggarnas liv. Gemensam middag på hotellet i Arjeplog.

Dag 5

Vi åker mot Luleå och stannar till i Arvidsjaur vid Lappstaden, Sveriges största bevarade samiska kyrkstad. Där finns över 80 kåtor och mindre förrådshus, så kallade härbren, från slutet av 1700-talet. De ägs fortfarande av samiska familjer.

Vi gör också ett besök i Gammelstad Kyrkstad i Luleå som finns med på världsarvslistan. Vi äter gemensam lunch i Luleå och tid finns för egna strövtåg i Luleå innan det är dags att är det dags att bege sig mot flygplatsen och åter­resan mot Arlanda.

AVSLUTAD RESA: Upplev Lofoten och det bästa i norr: En oförglömlig resa i fjällvärden
Gammelstad kyrkstad är väl värt ett besök.

Resefakta

Avresa: 13 juni 2022.
Hemresa: 17 juni 2022.
Pris: 13 250 kr per person i dubbelrum.
Researrangör: Via Luleå resor.

I priset ingår:

 • Flyg Arlanda–Kiruna, Luleå–Arlanda.
 • Bussresa enligt program.
 • 4 hotellnätter med del i dubbelrum.
 • 4 frukostar, 4 luncher, 4 middagar, 1 fika.
 • Guidning på Icehotel 365.
 • Fjordkryssning.
 • Färja Moskenes–Bodø.
 • Entré och bildspel på Silvermuséet i Arjeplog.
 • Färdledare från Via Luleå.
 • Representant från Hemmets Journal.

Tillägg:

 • Enkelrumstillägg: 2 500 kr.
 • Reseförsäkring.
 • Måltidsdrycker.

Boka så här:

Ring Via Luleå Resor: 0920-232350. Eller via hemsidan: www.vialulea.se

Nämn att det är en Hemmets Journal-resa vid bokningen.

Minst 25 deltagare krävs för att resan ska genomföras. Övriga resevillkor får du vid bokningen.

Vi reserverar oss för eventuella program-, pris-, valuta- och tidtabellsändringar utanför vår kontroll.

Ett samarbete mellan: Hemmets Journal och Via Luleå Resor.

Här kan du se hela årets reseprogram

Scroll to Top