AVSLUTAD RESA: Upplev folkliv i Tallin: Drömresan för dig som älskar hantverk!

Följ med oss på en fullmatad hantverksresa till Tallinn med besök på Estlands största slöjd- och hantverksmässa, ullspinneriet Aade Lõng OÜ och Karnaluks – ett eldorado för alla som älskar textil och hantverk.

Är du intresserad av att åka på denna resa? Kolla årsprogrammet för 2022 eller kontakta Johanna Dahl på 076 545 24 66 för att se om den blir av även i år!

Folkkonsten tas på allvar i Estland, det rika hemslöjdsarvet vårdas ömt men utvecklas också ständigt. Gamla mönster återanvänds flitigt i nyproducerade textilier, modern design och klädesplagg.

Vi besöker den stora slöjd- och hantverksmässan som hålls i samband med Martindagen, som firas till minne av Martin Luthers födelse den 10 november. Till Martindagen ska alla utomhusarbeten vara avslutade och inomhusaktiviteter tar vid.

Hundratals utställare och tusentals besökare kommer till mässan som i folkmun kallas “Sångfestivalen för hantverksintresserade”. Allt från stickade vantar, broderade tofflor och handgjorda mattor till närproducerad
mat finns att köpa. Observera att man måste ha både ­kontanter (euro) och kort, då en del av mässutställarna tar kort och en del enbart kontanter.

Vi gör också en historisk vandring genom Tallinns gamla stadskärna som i sin helhet är upptagen på Unescos världsarvslista som norra Europas mest välbevarade medeltida stad.

Självklart blir det också många chanser att fynda prisvärda garner, tyger, material för tovning, kiltning, knyppling med mera, då vi besöker flera välsorterade butiker med brett sortiment av alla sorters sybehör.

AVSLUTAD RESA: Upplev folkliv i Tallin: Drömresan för dig som älskar hantverk!
Hantverksmässan i Tallinn är resans självklara höjdpunkt med hundratals utställare.

Tallinn 11–15 november 2021

Dag 1

Samling på seneftermiddagen i Värtahamnen. Vår ­representant på resan är ­behjälplig vid incheckningen på  Baltic Queen som ska ta oss till Tallinn. På kvällen äter vi en buffé­middag ombord där både mat och dryck ingår.

Dag 2

Vi äter frukost innan fartyget lägger till i Tallinn. Vår buss och guide möter oss vid ankomsten och vi börjar med en bussrundtur i ­Tallinn. Därefter äter vi lunch på en lokal restaurang innan vi besöker Aade Lõng OÜ Spinneri.

Här tillverkar man ullgarn av hög kvalitet av ull från ­lokala gårdar i Estland med också med ull från Sverige och Australien. På vägen ­tillbaka till Tallinn besöker vi specialbutiken Karnaluks, ett eldorado för den som älskar slöjd, textil och ­hantverk.

Vi bor centralt i Tallinn på Tallink City Hotel där vi checkar in under eftermiddagen och på kvällen serveras vi en 3-rätters middag.

AVSLUTAD RESA: Upplev folkliv i Tallin: Drömresan för dig som älskar hantverk!
Ta del av traditionella hantveksmetoder på mässan.

Dag 3

Dagen tillbringar vi på ­Estlands största slöjd- och hantverksmässa Mardilaat. Här finns ett stort och rikt urval av estnisk slöjd och hantverk. Stanna gärna till vid Lillemantels monter. De är kända för sina blommiga rockar och lapptäckejackor som vävt in natur, barndom och evig längtan. Broderiet är baserad på det arkaiska nålarbetet.

Under eftermiddagen går bussen tillbaka till hotellet (för den som vill). Kvällen och middag på egen hand.

Dag 4

Vi checkar ut men lämnar väskorna kvar på hotellet. Tallinn är en av de bäst ­bevarade gamla Hansa­städerna och vår lokalguide tar oss på en historisk vandring genom den välbevarade stadskärnan med tydliga spår från medeltiden.

Vi får möjligheten att besöka Felt Design Estland, mest känt för sina fantastiska sjalar med blommor. Egen tid i stan under eftermiddagen för att besöka hantverksbutiker och shoppa, det är öppet även på söndagar. Under eftermiddagen går vi till färjeterminalen och checkar in på Baltic Queen som avgår klockan 18.

Dag 5

Vi hinner äta frukost i lugn och ro innan vi anländer till Värtahamnen i Stockholm runt 10-tiden på förmiddagen med våra nyfunna vänner och ­fyllda av lust att skapa.

AVSLUTAD RESA: Upplev folkliv i Tallin: Drömresan för dig som älskar hantverk!
Det rika hemslöjdsarvet vårdas ömt i Estland.

Resefakta

Utresa: 11 november 2021
Hemresa: 15 november 2021
Pris: 6 975 kronor per person i ­delat dubbelrum/hytt.
Researrangör: Specialresor.

I priset ingår:

 • Båtresa Stockholm–Tallinn tur och retur, del i 2-bäddshytt (fönster) med Tallink Siljas fartyg Baltic Queen.
 • Gemensam middag ombord (buffé inklusive måltidsdryck) och frukost under utresan. På hemresan ingår frukost.
 • En lunch samt en trerätters ­middag inklusive ett glas öl/vin/läsk/vatten samt kaffe, dag 2.
 • 2 övernattningar i dubbelrum på 4-stjärniga Tallink City Hotel ­inklusive frukost.
 • Bussresor enligt program i ­Estland.
 • Besök på Aade Lõng OÜ och Karnaluks med inträde till mässan.
 • Svensktalande guide, dag 2 och 4.
 • Färdledare från Specialresor.
 • Representant för Hemmets ­Journal.
 • Resegaranti via den statliga ­resegarantin.

Tillägg:

 • Egen hytt/enkelrum: 2 200 kronor.
 • Avbeställningsskydd och ­reseförsäkring.

Boka så här:
Ring 054-18 89 00 eller mejla info@special-resor.se

Begränsat antal platser, “först till kvarn”. Övriga resevillkor får du vid bokningen eller läs mer på www.special-resor.se

Vi reserverar oss för programändringar, ­valuta- eller skatteförändringar som står utanför vår kontroll, och hänvisar till gällande reselagstiftning.

Vi följer noggrant UD och Folkhälso­myndighetens rekommendationer. Researrangörerna anpassar sig och gör allt som de kan för att genomföra på absolut säkraste sätt. För er trygghet erbjuder vi möjligheten att kostnadsfritt avboka resan fram till 1 juli 2021.

Scroll to Top