Bästa Sverigetipsen från turistproffsen!

Sverige kryllar av ljuvliga semesterpärlor från norr till söder. Många kända, en hel del okända. Det är bara att fara ut och upptäcka. Här är turistchefernas egna favoriter!

Jag kan erkänna att jag länge var en sådan som fnös åt att semestra i Sverige. Jag ville ut och upptäcka världen och se spännande och exotiska saker. Men så hände något. Vi blev med sommarstuga och hamnade i Igelbäcken utanför Askersund, vid Vätterns norra spets. Gränsen mellan Närke och Västergötland går faktiskt nedanför tomtgränsen.

Där, i de mörka skogarna i Tiveden blev jag plötsligt frälst. Jag upptäckte sågdammen där bävrarna ljudlöst simmar varje morgon och kväll. Älgarna och rådjuren som promenerar förbi utanför sovrumsfönstret. De magiska små öarna i Vätterns norra skärgård …

Nu får man nästan slita iväg mig från Sverige sommartid. Jag vill vara på landet! Det gör inget om det är kallt och grått. Jag älskar att åka på auktion i Skyllberg även om regnet öser ner. Eller äta världens godaste räkmackor på café Tutingen i Askersund. Eller ta med mig hunden och åka till naturreservatet Fagertärn för att njuta av de unika röda näckrosorna.

Med detta sagt, Sverige är fullt av sommarpärlor. Vi bad tio turistchefer runt om i landet att ge sina bästa tips. Och visst är det så, oavsett vem du är eller vad du gillar – Sverige har helt enkelt något för alla smaker. Ha en skön, svensk sommar!

 

Bästa Sverigetipsen från turistproffsen!
Rörö ligger längst norrut i Göteborgs skärgård. Öns vackra naturreservat lockar till fina promenader och gästhamnen är en av de bättre bland öarna. Foto: TT Infälld: Camilla Nyman, Foto: Niklas Bernstone

1. Göteborg med omnejd: Fantastiska Rörö
Rörö är en pärla längst upp i Göteborgs norra skärgård. Hit åker man för promenader i den fantastiska naturen, eller bad från klippor och stränder. På sommaren finns ett litet kafé i gästhamnen och en fiskaffär där man kan köpa färska skaldjur. Vill man inte åka så långt väljer man istället Fotö som nås med bro från Hönö. Det är en mindre ö som också är väldigt vacker.

Till Rörö kan man ta sig både med buss och med egen bil. Två olika färjor går hit från fastlandet.

Camilla Nyman, VD Göteborg & Co
Läs merwww.goteborg.com/roro

 

Bästa Sverigetipsen från turistproffsen!
Bilfria Dyrön ligger strax norr om Marstrand. Vandringsleden som slingrar sig naturskönt med vidunderlig utsikt runt ön lockar många turister. Det gör även den populära bokningsbara bastun som år 2008 utnämndes till Sveriges finaste eluppvärmda bastu. Foto: Katja Ragnstam Infälld: Ann H Haraldsson, Foto: Ingela Vågsund

2. Bohuslän: Dyrön – en oupptäckt pärla
Den lilla ön Dyrön är inte en stor turistö men fler och fler upptäcker den fantastiska vandringsleden som går runt ön, där mufflonfår vandrar fritt och vyerna mot Västerhavet och Åstol är hisnande. I sydhamnen finns ett glasscafé där man också kan få sig lite skaldjur eller äggost (en bohuslänsk specialitet).

På norra delen av ön finns en bokstavlig pärla: guldsmeden Tintin. Hon gör de mest fantastiska smycken i guld och silver, som diamantringar, silverbroscher och visselpipor i silver.

Det går båtar till Dyrön från Kungälv norr om Göteborg.

Ann H Haraldsson, VD/turistchef Södra Bohuslän Turism
Läs merwww.dyron.se

Bästa Sverigetipsen från turistproffsen!
Djurgården bjuder på såväl vacker natur som en mängd kulturupplevelser. Här hittar du bland annat Vasamuseet, Skansen, Waldemarsudde och Thielska Galleriet. Infälld: Sabine Dubreuil, Foto: Jan Lipka

3. Stockholm: Djurgården – mer än man tror
Min pärla är förvisso känd, men det finns så mycket att upptäcka på Djurgården. Det är en lugn oas som varit kunglig mark sedan 1400-talet. Här finns fina strövområden, till exempel runt Djurgårdsbrunnskanalen och Blockhusudden.

Bortanför Skansen finns ett av mina smultronställen, Prins Eugens Waldemarsudde. Missa inte Sigrid Hjertén-utställningen som pågår hela sommaren. Ännu längre ut på Djurgården ligger en annan pärla, Thielska Galleriet. Jag passar alltid på att ta en fika på museets café och på sommaren sätter jag mig gärna ute i Skulpturparken och bara njuter.

Sabine Dubreuil, chef på Mottagning & Värdskap Visit Stockholm
Läs merwww.visitstockholm.com

 

Bästa Sverigetipsen från turistproffsen!
Den skånska bokskogen är ett populärt utflyktsmål för både stora och små. Foto: Fredrik Johs Infälld: Pia Jönsson Rajgård

4. Skåne: Bokskogen – hela familjens utflyktsmål
En skånsk pärla? Då väljer jag den skånska bokskogen, skir och ljus och tillgänglig i hela Skåne. Bokskogen är ett utmärkt resmål för alla som söker naturens skönhet och avkoppling. Att vistas i skogen ger både lugn och energi, och har en god inverkan på vår hälsa.

Delar av vår över 100 mil långa vandringsled, Skåneleden, går genom vackra bokskogar. Skåneledens fem delleder ger dig en chans att uppleva Skånes omväxlande natur och rika kulturutbud. Välj bland 89 etapper och ge dig ut i det skånska landskapet!

Pia Jönsson Rajgård VD, Tourism in Skåne AB
Läs merwww.skaneleden.se

Bästa Sverigetipsen från turistproffsen!
Ofelaš Islandshästar finns i nordligaste Sverige i skuggan av Kebnekaise. Sommar och höst utgår deras ridturer i fjällterräng från byn Nikkaluokta. Infälld: Johanna Ögren, Foto: Carl-Johan Utsi

5. Lappland: Upplev fjällen från hästryggen
Fjällen i sommarskrud förknippas ofta med vandring, men jag vill slå ett slag för att färdas till häst. Från hästryggen kan du få uppleva både älg och ren på väldigt nära håll, kaffepauser vid en fjällbäck med klart, friskt vatten och en bit suovas att grilla över öppen eld.

Ofelaš Islandshästar ligger 25 kilometer utanför Kiruna i riktning mot Nikkaluokta med en fantastisk utsikt över fjällen och Kalixälven. De erbjuder turridning på fjället både sommar och vinter, korta och långa turer, ridskola samt boende på sin gård i Puoltsa.

Johanna Ögren, marknadschef Swedish Lapland Visitors Board
Läs merwww.ofelas.se

Bästa Sverigetipsen från turistproffsen!
Mytomspunna Blå Jungfrun, mellan Byxelkrok på Öland och Oskarshamn på fastlandet, är en gråblå granitkupol som reser sig 86 meter över havet i Kalmarsund. Foto: IBL Infälld: Karin Ekebjär

6. Småland: Magiska Blå Jungfrun
Min okända pärla är nationalparken Blå Jungfrun. Ön ligger i ensam majestät mitt ute i Kalmarsund och bjuder på kittlande skrönor, en spännande historia och en natur som vi inte hittar någon annanstans i regionen.

Men den bjuder också på ett lugn och en stillhet som nästan går att ta på. Särskilt om du tar vara på möjligheten att tillbringa en natt på ön i vindskydd, då kan du njuta av både hur solen sjunker över fastlandet och hur den tittar upp över Öland. Mindfulness på ett hederligt gammalt vis.

Karin Ekebjär, turismsamordnare Regionförbundet i Kalmar län
Läs merwww.sverigesnationalparker.se/park/bla-jungfrun-nationalpark

Bästa Sverigetipsen från turistproffsen!
Charmiga Strömma Farmlodge är en renoverad bondgård 13 kilometer från Varberg. Här finns fik med lokala råvaror och gamla roliga möbler och ett gulligt litet pensionat. Foto: Oskar Albrektson) Infälld: Lisa Söderholm.

7. Halland: Genuint och mysigt på Strömma Farmlodge
Mitt ute på den halländska landsbygden, strax utanför Varberg, ligger denna idyll där du kan strosa runt i fantastisk miljö bland roliga second hand-fynd och fina inredningsdetaljer. Drick hemgjord lemonad och ät nygräddade pannkakor i den gamla kvarnen eller i den fina trädgården. Under sommaren bjuder Strömma in till magiska musikkvällar och på lördagar kan du börja dagen med att lösa melodikrysset samtidigt som du blir serverad en ljuvlig frukost.

Du tar dig smidigast till Strömma med egen bil, men mellan maj och september går det fint att ta bussen från Varberg station.

Lisa Söderholm, produktägare Visit Halland
Läs merwww.strommafarmlodge.com

 

Bästa Sverigetipsen från turistproffsen!
Utsikten från toppen av Mörkberget, en halvmil söder om Järvsö på östra sidan av Ljusnan, är fantastisk. Foto: Robert Jonsson Infälld: Filip Högberg

8. Hälsingland: Enastående utsikt från Mörkberget
Många som besöker Järvsö tar sig en tur upp på Järvsö Klack, vilket är en otroligt fin tur med fantastisk utsikt. Men en plats som är minst lika fin och som många inte känner till är Mörkberget. Det ligger cirka fem kilometer söder om Järvsö på östra sidan av Ljusnan.

Toppen ligger 291 meter över havet och berget erbjuder en enastående utsikt samt mycket bra bergsklättring. På klippan finns ett 60-tal klätterleder, de flesta av medelhög svårighetsgrad. Här kan jag verkligen hitta lugnet och tystnaden.

Filip Högberg, turistchef Destination Järvsö AB
Läs merwww.bookhalsingland.com/sv/se-gora/a76664/morkberget

 

Bästa Sverigetipsen från turistproffsen!
Det 130 hektar stora naturreservatet Södra Hällarna i Visby är unikt. Miljön speglar Gotland med flera olika naturtyper samlade på ett och samma ställe. Dessutom är det gångavstånd från centrala Visby. Foto: IBL Infälld: Karin Winsnes

9. Gotland: Södra Hällarna – ett Gotland i miniformat
Jag skulle vilja slå ett slag för några av Gotlands mest natursköna områden. Södra Hällarna är ett unikt naturreservat på gångavstånd från Visby där du verkligen får uppleva den säregna gotländska naturen.

Strandvägen ner mot Sysne Udd och kuststräckan söderut ner till Grynge fiskeläge är också ren och skär magi. Kuststräckan upplevs bäst till fots eller med cykel. I Sysne hamn hittar du ett fiskrökeri som är väl värt ett stopp. Grynge fiskeläge är enligt min mening ett av öns absolut vackraste med ett 20-tal bodar från 1700- och 1800-talet.

Karin Winsnes, besöksnäringsstrateg Region Gotland
Läs merwww.gotland.net

Bästa Sverigetipsen från turistproffsen!
Den 900 år gamla Trolleken är ett populärt besöksmål. Trollskogen är ett cirka 100 hektar stort naturreservat vid Ölands nordostligaste udde. Foto: Rickard Lundberg Infälld: Stefan Ahlgren

10. Öland: Trollbindande skogsmiljö
Ett smultronställe som passar (nästan) alla är Trollskogen, på den allra nordligaste toppen på Öland. Här finns mängder av mysiga stigar som ringlar sig fram genom den trolska skogen, med sina knotiga och vindpinade tallar och ekar. Den äldsta eken, Trolleken, är cirka 900 år gammal.

Området liknar inget annat på Öland. Det finns härliga gläntor eller rastplatser att inta sin fika. Det finns även spång genom delar av området för barnvagnar eller rullstolar. På stranden ligger vraket av skonaren Swiks som förliste här vid en storm i december 1926.

Stefan Ahlgren, destinationsutvecklare Ölands Turismorganisation
Läs merwww.visitoland.com/gora-pa-oland/trollskogen