6 portioner:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 msk vatten

Fyllning:

300 g rabarber
1 msk potatismjöl

Smet:

100 g smör
1 ½ dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 ½ dl mellangrädde
50 g hasselnötter
50 g valnötter
50 g mandelspån

Vaniljsås:

2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
4 äggulor
1 dl strösocker
1 msk maizena majs­stärkelse

Ugn: 200°

Gör så här:

  1. Blanda mjöl, socker och smör till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter. Nagga bottnen och ställ formen i kylen i 30 minuter.
  3. Förgrädda pajbottnen i 10 minuter. Ansa och skiva rabarbern och blanda med potatismjöl och lägg i formen.
  4. Smet: Smält smöret i en kastrull och rör i socker och mjöl. Späd med grädden under omrörning och koka ihop ett par minuter.
  5. Hacka nötterna grovt och rör ner i smeten tillsammans med mandelspån.
  6. Häll smeten över rabarbern och grädda mitt i ugnen i 25 minuter.
  7. Vaniljsås: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vaniljstång med frön, mjölk och grädde i en kastrull och låt dra i 10 minuter.
  8. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse i en skål. Häll den varma gräddmjölken över äggulorna under omrörning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under omrörning tills såsen tjocknar. Låt såsen svalna och ta upp vaniljstången. Servera till ­pajen.