Du behöver
-
30–35 kakor:
- 200 g smör
- 200 g socker
- 80 g lönnsirap eller vanlig ljus sirap
- 2 ägg
- 175 g vetemjöl
- 75 g fullkornsvetemjöl
- ½ tsk salt
- 2 tsk vaniljsocker
- 175 g fina havregryn
- 100 g grovhackade mandlar
- 100 g grovhackade torkade tranbär
- 50 g sesamfrön
- 2 tsk fint rivet apelsinskal
- 1 tsk bikarbonat
- 100 g grovhackad mjölkchoklad eller mjölkchokladknappar
Gör så här
1
Rör smör, socker och sirap ca 2 minuter. Rör i äggen. Tillsätt vetemjöl, fullkornsvetemjöl, salt, vaniljsocker, havregryn, mandlar, tranbär, sesamfrön, apelsinskal och bikarbonat. Rör ca 2 minuter.
2
Vänd ner chokladen i degen.
3
Fördela degen till 30–35 små toppar på ett bakplåtspapper, (ca 1½ msk deg per kaka). Tryck till topparna så att de blir lite platta. Det ska vara gott om avstånd mellan kakorna.
4
Grädda kakorna ca 15 minuter, eventuellt lite längre för extra krispighet.
5
Dekorera eventuellt kakorna med strimmor av smält choklad.