Du behöver

    30–35 kakor:
  • 200 g smör
  • 200 g socker
  • 80 g lönnsirap eller ­vanlig ljus sirap
  • 2 ägg
  • 175 g vetemjöl
  • 75 g fullkornsvetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 175 g fina havregryn
  • 100 g grovhackade mandlar
  • 100 g grovhackade ­torkade tranbär
  • 50 g sesamfrön
  • 2 tsk fint rivet apelsinskal
  • 1 tsk bikarbonat
  • 100 g grovhackad mjölkchoklad eller mjölkchokladknappar

Gör så här

1

Rör smör, socker och sirap ca 2 minuter. Rör i äggen. Tillsätt vetemjöl, fullkornsvetemjöl, salt, vaniljsocker, havregryn, mandlar, tranbär, sesamfrön, apelsinskal och bikarbonat. Rör ca 2 minuter.

2

Vänd ner chokladen i degen.

3

Fördela degen till 30–35 små toppar på ett bakplåtspapper, (ca 1½ msk deg per kaka). Tryck till topparna så att de blir lite platta. Det ska vara gott om avstånd mellan kakorna.

4

Grädda kakorna ca 15 minuter, eventuellt lite längre för extra krispighet.

5

Dekorera eventuellt kakorna med strimmor av smält choklad.