Minipajer med kantareller och grönkål

De söta minipajerna har ett örtigt skal och fylls med kantareller, grönkål och fetaost. Pajen får dessutom ett härligt sting av chili som rundas av med flytande honung.

Denna paj hamnade på delad tredjeplats i Hemmets Journals tävling ”Sveriges godaste matpaj”. Receptet är framtaget av Anette Rudmalm i Kristinehamn och provlagat av HJ:s Kerstin Svensson.

Du behöver

    4 små pajer, 15 cm i ­diameter:
  • Pajdeg:
  • 1 ½ dl havregryn
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk havssalt
  • 1 tsk torkad röd chili
  • 20 g hackad färsk ­oregano
  • 1 ägg
  • 175 g smör, rumsvarmt
  • Fyllning:
  • 150 g förvällda kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 stor rödlök
  • 150 g färsk hackad grönkål
  • salt och peppar
  • 150 g äkta fetaost
  • flytande honung
  • Äggstanning:
  • 4 ägg
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • Servering:
  • grönsallad med balsamico
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Pajdeg: Blanda havregryn, vetemjöl, salt, chili och oregano. Rör i ägget och låt stå och dra en stund. Blanda i smöret och arbeta ihop till en deg.

2

Ta undan 260 g av degen till garnering och lägg i kylen. Klä formarna med resten av degen. Nagga bottnen och gör fina kanter med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter.

3

Fyllning: Stek kantarellerna i smör. Lägg i grönkål och hackad lök och fräs tills allt är mjukt. Krydda med salt och peppar.

4

Fördela fräset i formarna och strö över smulad fetaost. Ringla lite honung över.

5

Äggstanning: Vispa ihop ägg och grädde och häll över fyllningen. Ta ut resten av pajdegen och rulla längder som plattas till. Lägg dem som ett rutnät över pajerna.

6

Grädda mitt i ugnen i 15 minuter tills äggstanningen stelnat. Servera med en grönsallad med balsamico.

Scroll to Top