Denna paj hamnade på delad tredjeplats i Hemmets Journals tävling ”Sveriges godaste matpaj”. Receptet är framtaget av Anette Rudmalm i Kristinehamn och provlagat av HJ:s Kerstin Svensson.
Du behöver
-
4 små pajer, 15 cm i diameter:
- Pajdeg:
- 1 ½ dl havregryn
- 3 ½ dl vetemjöl
- 1 tsk havssalt
- 1 tsk torkad röd chili
- 20 g hackad färsk oregano
- 1 ägg
- 175 g smör, rumsvarmt Fyllning:
- 150 g förvällda kantareller
- 2 msk smör
- 1 stor rödlök
- 150 g färsk hackad grönkål
- salt och peppar
- 150 g äkta fetaost
- flytande honung Äggstanning:
- 4 ägg
- 2 ½ dl vispgrädde Servering:
- grönsallad med balsamico Ugn: 175°
Gör så här
Pajdeg: Blanda havregryn, vetemjöl, salt, chili och oregano. Rör i ägget och låt stå och dra en stund. Blanda i smöret och arbeta ihop till en deg.
Ta undan 260 g av degen till garnering och lägg i kylen. Klä formarna med resten av degen. Nagga bottnen och gör fina kanter med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter.
Fyllning: Stek kantarellerna i smör. Lägg i grönkål och hackad lök och fräs tills allt är mjukt. Krydda med salt och peppar.
Fördela fräset i formarna och strö över smulad fetaost. Ringla lite honung över.
Äggstanning: Vispa ihop ägg och grädde och häll över fyllningen. Ta ut resten av pajdegen och rulla längder som plattas till. Lägg dem som ett rutnät över pajerna.
Grädda mitt i ugnen i 15 minuter tills äggstanningen stelnat. Servera med en grönsallad med balsamico.