Denna paj hamnade på delad tredjeplats i Hemmets Journals tävling ”Sveriges godaste matpaj”. Receptet är framtaget av Ragnhild Axelsson i Braås och provlagat av HJ:s Kerstin Svensson.
Du behöver
-
6 portioner:
- Pajdeg:
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 150 g smör
- 2–3 msk kallt vatten Fyllning:
- 2–3 gula lökar
- 1 msk smör
- 500 g nötfärs
- 200 g champinjoner
- 1 ½ dl tomatpuré
- 1–2 vitlöksklyftor
- 1 dl syltlök
- 1 dl hackad persilja
- salt och peppar
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk vetemjöl
- 3 äggulor
- 5 dl riven smakrik ost
- några droppar röd tabasco Servering:
- rucola, babyspenat och dressing Ugn: 200°
Gör så här
Pajdeg: Finfördela smöret i vetemjöl och grahamsmjöl. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen i 30 minuter.
Kavla ut och lägg i en form, 24–26 cm i diameter. Nagga och förgrädda i 10 minuter.
Fyllning: Skala och hacka löken och fräs den mjuk i smör. Lägg färsen och stek den smulig.
Hacka champinjonerna och låt fräsa med någon minut. Rör i tomatpuré, pressad vitlök, avrunnen syltlök och persilja. Smaka av med salt och peppar och lägg i pajskalet.
Vispa grädden och rör i mjöl och äggulor en i taget. Vänd i osten och krydda med salt, peppar och tabasco.
Bred osttäcket över färsen och grädda i 25 minuter. Servera med grönsallad med dressing.