Köttfärspaj med champinjoner

En riktigt matig paj med köttfärs och champinjoner i fyllningen. Pajen toppas med ett krämigt osttäcke. Servera gärna med en god sallad.

Denna paj hamnade på delad tredjeplats i Hemmets Journals tävling ”Sveriges godaste matpaj”. Receptet är framtaget av Ragnhild Axelsson i Braås och provlagat av HJ:s Kerstin Svensson.

Du behöver

    6 portioner:
  • Pajdeg:
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 150 g smör
  • 2–3 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 2–3 gula lökar
  • 1 msk smör
  • 500 g nötfärs
  • 200 g champinjoner
  • 1 ½ dl tomatpuré
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 1 dl syltlök
  • 1 dl hackad persilja
  • salt och peppar
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 äggulor
  • 5 dl riven smakrik ost
  • några droppar röd tabasco
  • Servering:
  • rucola, babyspenat och dressing
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Pajdeg: Finfördela smöret i vetemjöl och grahamsmjöl. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen i 30 minuter.

2

Kavla ut och lägg i en form, 24–26 cm i diameter. Nagga och förgrädda i 10 minuter.

3

Fyllning: Skala och hacka löken och fräs den mjuk i smör. Lägg färsen och stek den smulig.

4

Hacka champinjonerna och låt fräsa med någon minut. Rör i tomatpuré, pressad vitlök, avrunnen syltlök och persilja. Smaka av med salt och peppar och lägg i pajskalet.

5

Vispa grädden och rör i mjöl och äggulor en i taget. Vänd i osten och krydda med salt, peppar och tabasco.

6

Bred osttäcket över färsen och grädda i 25 minuter. Servera med grönsallad med dressing.

Scroll to Top