Köttpaj med bacon och svamp – Sveriges godaste paj

En ljuvligt god paj med väl sammansatta smaker. Fyllningen utgörs av älg- eller nötkött, bacon och svamp.

När Hemmets Journal utlyste sin tävling och vem som lagar Sveriges godaste matpaj fick vi en hel del läckerheter att välja på. Tävlingen är nu avgjord och det blev Ing-Marie Frid i Föllinge som knep förstaplatsen.

– Just det här receptet bygger faktiskt på en god soppa som min svärmor brukade laga. Vi har mycket älgkött hemma, så då använder jag faktiskt oftast det. Men lövbiff är ju ett bredare val, därför skrev jag det i receptet, berättar Ing-Marie som till vardags arbetar som kock på äldreboende.

Ing-Marie belönas med en Ankarsrum hushållsassistent, värde 7 490 kr. Stort grattis önskar vi på Hemmets Journal!

Du behöver

    4–6 portioner:
  • Pajdeg:
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 dl riven ost
  • 140 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk salt
  • Fyllning:
  • 150 g finstrimlat älgkött eller lövbiff
  • 140 g bacon
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 gul lök
  • 2 dl hackad svamp
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • smör till stekning
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 ½ tsk fransk senap
  • 2 ägg
  • ½ dl hackad persilja
  • 2 tomater
  • 1 ½ dl riven ost
  • Ugn: 200° och 175°

Gör så här

1

Pajdeg: Finfördela smöret i vetemjöl, grahamsmjöl, riven ost och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg och tryck ut den i en form, 26 cm i diameter. Förgrädda i 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°.

2

Fyllning: Strimla bacon, skala och hacka vitlök och lök. Fräs kött, all lök och svamp i smör i en gryta. Krydda med timjan, salt och peppar och fräs tills köttet är mört.

3

Blanda ihop crème fraiche, tomatpuré, senap, ägg och persilja och rör ner i fräset och häll sen fyllningen i pajskalet.

4

Skiva tomaterna och lägg ovanpå och strö över ost. Grädda i 20–30 minuter.

Scroll to Top