Sverigetårta till nationaldagen

Sveriges nationaldag firas med vår egen Sverigetårta. Härligt seg mandelbotten, fluffig mousse och syrlig lemoncurd. Dekorera med ananas och blåbär.

Du behöver

    10–12 bitar:
  • 200 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 1 msk kakao
  • Vit chokladmousse:
  • 300 g vit choklad
  • 3 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 ½ dl lemoncurd
  • Garnera med:
  • ca 250 g blåbär, 4 ananasskivor
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Riv mandelmassan på rivjärn. Tillsätt ett ägg i taget och vispa till en slät smet. Blanda i ­kakao. Häll smeten i en smord form, 24 cm i diameter med löstagbar kant. Grädda i 12 minuter. Låt bottnen kallna.

2

Smält chokladen över vattenbad. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Vispa grädde och socker.

3

Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull tillsammans med lite av crème fraichen. Rör i resten av crème fraichen och blanda ner i grädden.

4

Rör ner lite av grädden i den smälta chokladen och rör sedan ner chokladen i grädden.

5

Häll hälften av chokladmoussen i formen. Klicka ut lemoncurden på moussen och häll på resten av moussen. Ställ tårtan i frysen i minst 6 timmar. Ta fram den 30 minuter innan servering.

6

Garnera svenska flaggan med ananasbitar och blåbär.

Scroll to Top