Chokladpaj med mascarponefrosting

Vill du servera något riktigt tjusigt på julens fikabord är chokladpajen med mascarponefrosting rätt val. Pajskalet fylls med en läcker chokladkräm och dekoreras vackert med frosting och lingon.

6-8 bitar

Du behöver

  • 150 g kylskåpskallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl siktat florsocker
  • 1 äggula

Chokladfyllning

100 g mjölkchoklad, i bitar
150 g mörk choklad med minst 55% kakaohalt
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
½ tsk salt
100 g smör, i bitar

Mascarponefrosting

2 ½ dl kall vispgrädde
150 g kall mascarpone
1 dl siktat florsocker
½ msk vaniljsocker

Topping

kakao
lingon

Ugn: 200°

Gör så här

1

Mixa smör, mjöl och florsocker till en smulig deg i en matberedare. Tillsätt äggulan och mixa till en slät deg. Plasta in och låt vila i kylen i ca 30 minuter.

2

Tryck fast ett smort bakplåtspapper i botten på en smord pajform med avtagbar kant, ca 22 cm i diameter. Tryck eller kavla ut degen.

3

Grädda strax under ugnens mitt i ca 10 minuter eller tills bottnen fått gyllene färg på kanterna. Låt svalna

4

Chokladfyllning: Dela all choklad i mindre bitar. Koka upp grädde, socker, sirap och mörk choklad i en kastrull. Låt sjuda i ca 15 minuter. Tillsätt salt, smör och mjölkchoklad. Rör om så att chokladen smälter.

5

Häll fyllningen i pajskalet och låt stelna i kylen i minst 4 timmar.

6

Mascarponefrosting: Vispa ihop samtliga ingredienser till en fluffig frosting. Fördela i en tyll och spritsa små bollar på fyllningen över en del av pajen.

7

Topping: Sikta över kakao. Toppa med bär.

Scroll to Top