Mjuk mandelkaka med päron

Ljuvlig mandel- och päronkaka som avnjuts med lättvispad grädde. Kesella och mandelmassa gör kakan underbart saftig.

10 bitar

Du behöver

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl kesella
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 100 g riven mandelmassa
  • smör till formen
  • ströbröd till formen
  • 2 päron
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk mald kanel
  • mandelspån

Garnering

siktat florsocker

Ugn: 175°

Gör så här

1

Smält smöret i en kastrull. Låt svalna lite.

2

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp i ca 3 minuter. Vispa ner kesellan. Tillsätt smält smör droppvis under vispning.

3

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt mandelmassan. Tillsätt allt till äggblandningen och vispa samman till en smet.

4

Smörj och bröa en form med avtagbar kant, ca 24 cm i dia­meter. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Häll smeten i formen.

5

Kärna ur och klyfta päronen. Lägg i formen och strö över socker, kanel och mandelspån.

6

Grädda strax under ugnens mitt i 30–35 minuter. Låt svalna.

7

Garnering: Pudra över florsocker.

Scroll to Top