Paolas midsommarsmörgåstårta

Paola Allegrini från Kumla vann Hemmets Journals tävling där vi efterlyste Sveriges godaste smörgåstårta. Hennes fräscha midsommarsmörgåstårta är smakrik, nyskapande och dessutom en fröjd för festbordet!

Du behöver

  • 300 g grön sparris
  • 6 st rädisor
  • 8 st kokta ägg
  • 1 st rödlök
  • 12 st soltorkade tomater i olja
  • 100 g rostade valnötter
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk sötstark senap
  • 2.5 dl crème fraîche
  • 0.75 dl majonnäs
  • 75 g färskost
  • salt och peppar
  • 18 skiva vitt formbröd

Garnering

300 g färskost
3 msk riven pepparrot från tub
3 msk crème fraîche
12 st krusiga salladsblad
14 st miniplommontomater
0.5 pkt ärtskott
gräslök
ätbara blommor

Gör så här

1

Hyvla sparrisen med en osthyvel. Lägg sparrisen med knoppen mot dig, tryck ner lätt och hyvla mot dig från änden. Hyvla tills du har tillräckligt till garnering och hacka resten. Lägg de fina skivorna i kallt vatten. Låt stå i kylen.

2

Ansa och skiva ­rädisorna. Spara de 16 största skivorna i kallt vatten i kylen till garnering. Hacka resten.

3

Skala äggen. Skiva 2 av dem och spara fina skivor till garnering. Hacka resten av äggen och det som blev över av de skivade.

4

Skala och hacka ­löken fint och strimla tomaterna fint. Hacka de rostade nötterna.

5

Rör samman båda ­senapssorterna, crème fraiche, majonnäs och färskost. Blanda i ­sparris, rädisor, ägg, lök, tomater och nötter och smaka av med salt och peppar.

6

Kantskär bröd­skivorna och lägg ut 3 x 2 skivor. Bred på hälften av fyllningen, lägg på 6 brödskivor och bred på resten av fyllningen. Avsluta med de sista brödskivorna och låt stå i kylen i 30 minuter.

7

Garnering: Blanda färskost och pepparrot. Rör i crème fraiche tills konsistensen känns bredbar och smaka av med salt och peppar. Bred krämen runt om tårtan.

8

Lägg salladsblad uppe på tårtan och garnera med delade tomater, ägg, rädisor och ätbara blommor. Garnera kanterna med sparris, ärtskott och gräslök.

Scroll to Top