Du behöver
- 1.25 dl vatten
- 1.25 dl mjölk
- 2 tsk strösocker
- 0.5 tsk salt
- 1 tsk stött kardemumma
- 90 g smör
- 2 dl vetemjöl
- 4 st ägg
- florsocker att sikta över
Fyllning
200 g sötmandel
1.5 dl florsocker
1 st äggvita
5 msk dulce de leche
5 dl vispgrädde
Ugn: 200°, 175°
Gör så här
Koka upp vatten, mjölk, socker, salt, kardemumma och smör i en kastrull. Ta den från värmen, rör i mjölet och blanda om till en deg.
Sätt tillbaka kastrullen på plattan. Värm under omrörning någon minut tills det blir en klump.
Ta den av värmen och låt svalna något. Vispa i ett ägg i taget. Smeten ska bli glansig och trögflytande.
Spritsa ut längder, 10 cm, på plåt med bakplåtspapper. Grädda strax under mitten i ugnen i 10 minuter. Öppna inte luckan! Sänk värmen till 175° och grädda tills de fått fin färg, ca 25 minuter. Låt svalna.
Fyllning: Rosta mandeln i torr stekpanna tills den börjar få färg. Låt svalna. Mixa den fint, tillsätt florsocker och mixa lite till. Mixa i äggvita och rör sist i dulce de leche till fin konsistens.
Skär av toppen på varje éclaire. Lägg i fyllning och toppa med vispad grädde. Lägg på locket och sikta över florsocker.