Semmeléclair

Frasig éclair med ljuvlig fyllning av mandel- och kolakräm. Låt bakelserna stå kvar i ugnen några minuter efter att den stängts av så att de inte sjunker ihop.

Du behöver

  • 1.25 dl vatten
  • 1.25 dl mjölk
  • 2 tsk strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 90 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 st ägg
  • florsocker att sikta över

Fyllning

200 g sötmandel
1.5 dl florsocker
1 st äggvita
5 msk dulce de leche
5 dl vispgrädde

Ugn: 200°, 175°

Gör så här

1

Koka upp vatten, mjölk, socker, salt, kardemumma och smör i en kastrull. Ta den från värmen, rör i mjölet och blanda om till en deg.

2

Sätt tillbaka kastrullen på plattan. Värm under omrörning någon minut tills det blir en klump.

3

Ta den av värmen och låt svalna något. Vispa i ett ägg i taget. Smeten ska bli glansig och trögflytande.

4

Spritsa ut längder, 10 cm, på plåt med bakplåtspapper. Grädda strax under mitten i ugnen i 10 minuter. Öppna inte luckan! Sänk värmen till 175° och grädda tills de fått fin färg, ca 25 minuter. Låt svalna.

5

Fyllning: Rosta mandeln i torr stekpanna tills den börjar få färg. Låt svalna. Mixa den fint, tillsätt florsocker och mixa lite till. Mixa i äggvita och rör sist i dulce de leche till fin konsistens.

6

Skär av toppen på varje éclaire. Lägg i fyllning och toppa med vispad grädde. Lägg på locket och sikta över florsocker.

Scroll to Top