Lammgryta med aprikoser och mandel

Mmm ... marockanskt! Gryta på lamm med apelsin, aprikoser och mandel. Toppa generöst med färsk koriander.

Du behöver

  • 1 kg lammgrytbitar
  • 3 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 burk vita bönor 380 g
  • 1.5 tsk mald spiskummin
  • 1.5 tsk mald koriander
  • 0.5 tsk chilipulver
  • 0.5 g saffran
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 st kanelstång
  • 5 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 150 g torkade aprikoser
  • 0.5 dl skalad skållad mandel
  • 0.5 st apelsin saft och rivet skal
  • 1 tsk sambal oelek
  • färsk koriander

Servering

couscous

Gör så här

1

Putsa köttet och dela det i ca 3 x 3 cm stora bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Krydda med salt och peppar. Ta av köttet från värmen och ställ åt sidan.

2

Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Hetta upp olja i en gryta och fräs all lök blank utan att den får färg. Strö över kryddorna och låt fräsa samman 1 minut.

3

Tillsätt kött, vatten och fond. Koka på svag värme under lock i ca 2 timmar. Rör om ett par gånger under tiden.

4

Halvera aprikoserna. Vänd ner dem i grytan och koka vidare i 20 minuter, tills köttet är mört och aprikoserna mjuka.

5

Rosta mandeln i torr stekpanna. Låt svalna och grovhacka den.

6

Tillsätt bönor, mandel, apelsinsaft, apelsinskal och sambal oelek. Grovhacka koriandern och vänd ner den i grytan.

7

Servering: Bjud med couscous.

Scroll to Top