Du behöver
- 1 kg lammgrytbitar
- 3 msk olivolja
- salt och svartpeppar
- 2 st gula lökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 burk vita bönor 380 g
- 1.5 tsk mald spiskummin
- 1.5 tsk mald koriander
- 0.5 tsk chilipulver
- 0.5 g saffran
- 2 tsk paprikapulver
- 1 st kanelstång
- 5 dl vatten
- 3 msk kalvfond
- 150 g torkade aprikoser
- 0.5 dl skalad skållad mandel
- 0.5 st apelsin saft och rivet skal
- 1 tsk sambal oelek
- färsk koriander
Servering
couscous
Gör så här
Putsa köttet och dela det i ca 3 x 3 cm stora bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Krydda med salt och peppar. Ta av köttet från värmen och ställ åt sidan.
Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Hetta upp olja i en gryta och fräs all lök blank utan att den får färg. Strö över kryddorna och låt fräsa samman 1 minut.
Tillsätt kött, vatten och fond. Koka på svag värme under lock i ca 2 timmar. Rör om ett par gånger under tiden.
Halvera aprikoserna. Vänd ner dem i grytan och koka vidare i 20 minuter, tills köttet är mört och aprikoserna mjuka.
Rosta mandeln i torr stekpanna. Låt svalna och grovhacka den.
Tillsätt bönor, mandel, apelsinsaft, apelsinskal och sambal oelek. Grovhacka koriandern och vänd ner den i grytan.
Servering: Bjud med couscous.