Du behöver
- 2 l svarta vinbär
- 3 tsk hela kardemummakärnor
- 5 dl vatten
- 5 dl strösocker per liter avrunnen saft
Gör så här
1
Rensa bären och lägg dem i en gryta med kardemummakärnor. Häll på vattnet.
2
Koka på svag värme under lock i 15 minuter. Kläm bären mot grytans kant så att saften pressas ut. Ta grytan från värmen och låt vila 10 minuter.
3
Sila bärmassan genom en silduk. Låt den självrinna 30–40 minuter. Pressa sedan ur all saft.
4
Skölj ur grytan. Mät mängden saft och häll tillbaka den i grytan.
5
Rör i sockret. Koka upp på svag värme och rör så att sockret löser sig. Ta grytan från värmen och skumma av.
6
Häll saften ända upp till kanten i väl rengjorda flaskor. Sätt på en kork. Förvara mörkt och svalt eller i kylen.