Smörgåsrulltårta

Festlig rulle med lufttorkad skinka, brieost, picklad rödlök och oliver. Du kan förbereda hela tårtan, men vänta med att lägga på löken till strax före servering.

10 bitar

Du behöver

Botten

4 st ägg
0.5 tsk salt
1 msk strösocker
1 dl vetemjöl
2 msk smält smör

Fyllning

100 g färskost med örter
150 g fintärnad skinka
0.5 dl majonnäs
0.5 st finhackad rödlök
2 msk klippt gräslök
2 msk finhackad basilika
0.5 st fintärnad röd paprika
1 dl crème fraîche

Toppkräm

100 g färskost med örter
1 dl vispgrädde
1 dl crème fraîche

Picklad rödlök

2 dl vatten
1 dl strösocker
0.5 dl ättiksprit
2 st små rödlökar

Garnering

rucolablad
150 g dessertost i bitar
11 skivor parmaskinka
0.5 st fintärnad röd paprika
9 st gröna oliver
basilikablad
picklad rödlök

Ugn: 200°

Gör så här

1

Botten: Knäck äggen och separera gulorna från vitorna i var sin bunke. Vispa vitorna till ett fast skum.

2

Tillsätt salt och socker till gulorna. Vispa för hand till en slät smet.

3

Vänd ner äggulesmeten i äggvitesmeten och rör om till en slät smet. Sikta ner mjölet och vänd runt till en slät smet.

4

Klä en långpanna med aluminiumfolie. Pensla foliet med smör. Fördela smeten jämnt i långpannan.

5

Grädda strax under ugnens mitt i 10–12 minuter. Låt svalna helt.

6

Fyllning: Blanda samtliga ingredienser och bred ut fyllningen på bottnen. Rulla ihop som en rulltårta. Svep in rullen i plastfolie. Låt vila i kylen ca 1 timme.

7

Toppkräm: Vispa ihop samtliga ingredienser med elvisp till en fast, krämig smet.

8

Lägg rullen på ett uppläggningsfat eller en skärbräda. Bred ut toppkrämen över rullen med en palettkniv.

9

Picklad rödlök: Blanda vatten, socker och ättiksprit i en bunke. Rör så att sockret löses upp. Skala och skiva löken tunt. Lägg löken i lagen och låt vila i 30 minuter för krispig lök.

10

Garnering: Sätt fast rucolablad längs rullens kant. Garnera med ost, skinka, paprika, oliver och basilikablad. Toppa med picklad rödlök.

Scroll to Top