Du behöver
- 100 g hasselnötter
- 25 g jäst
- 3 dl vatten
- 3 msk olivolja
- 2 tsk flytande honung
- 1.5 tsk flingsalt
- 6.5 dl vetemjöl
Ugn: 250°
Gör så här
1
Rosta nötterna i en torr och het panna. Gnugga av skalet mellan hushållspapper. Grovhacka hälften.
2
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet.
3
Tillsätt olja, honung och salt. Arbeta in mjölet till en ganska lös deg. Tillsätt nötterna mot slutet.
4
Pudra över mjöl. Jäs under duk ca 1 timme.
5
Stjälp upp degen på mjölat bord – den ska inte knådas. Dela den i fyra delar. Forma dem till avlånga, smala bröd och vrid dem.
6
Lägg bröden på plåt klädd med bakplåtspapper. Pudra över lite mjöl.
7
Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Stäng av ugnsvärmen och fortsätt grädda på eftervärme ca 15 minuter. Låt svalna på galler utan duk.
8
Servera nygräddade eller frys in och spröd-värm vid servering.