Du behöver
- 2.5 dl yoghurt
- 25 g jäst
- 1 tsk flytande honung
- 1 msk naturell olja
- 1 tsk flingsalt
- 6.5 dl vetemjöl special
- 100 g finriven urkramad butternutpumpa eller muscatpumpa
- 2 dl havregryn
- pumpakärnor
Ugn: 225°
Gör så här
1
Värm yoghurten till ca 30°. Häll över i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp.
2
Tillsätt honung, olja, salt och nästan allt mjöl. Arbeta samman till en deg.
3
Tillsätt pumpa och havregryn och blanda om så att det blir en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska släppa från bunkens kanter.
4
Jäs övertäckt på varm och dragfri plats i 35–40 minuter.
5
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 16 jämnstora bitar. Rulla till bollar. Lägg bol-larna tätt tillsammans i en form, 25 x 35 cm, så att de jäser samman.
6
Jäs övertäckt på varm och dragfri plats i ca 30 minuter. Pensla med vatten och strö över pumpakärnor.
7
Grädda strax under ugnens mitt i ca 15 minuter eller tills brödet fått fin färg.