80 stycken
Du behöver
- 4 dl strösocker
- 1 dl glykossirap
- 1 ½ dl ljus sirap
- 1 ¼ dl vatten
- 2 äggvitor
- 200 g sötmandel
- 25 g solroskärnor
- 50 g pistagenötter
- 2 msk maizena majsstärkelse
- 2 msk florsocker
Gör så här
Rosta mandel, pistagenötter och solroskärnor i torr stekpanna. Lägg bakplåtspapper i en form, 30×20 cm.
Blanda socker, glykossirap, sirap och vatten i en kastrull och koka utan omrörning tills temperaturen är 140°. Ta den av värmen.
Vispa äggvitorna till hårt skum i en stor skål. Koka sockerlagen tills temperaturen är 148°. Häll den i en tunn stråle ner i äggvitorna under kraftig vispning. Vispa i 5 minuter.
Vänd ner mandel och frön. Bred ut smeten i formen och låt stelna 6 timmar i rumstemperatur.
Skär i rutor med oljad kniv. Blanda majsstärkelse och florsocker och strö över nougaten så klibbar den inte samman.