Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • salt och peppar
  • 0.5 tsk torkad rosmarin
  • 0.5 tsk torkad timjan
  • 2 msk smör

Skysås

3 dl vatten
2 msk kalvfond
2 st kvistar rosmarin
2 st vitlöksklyftor
2 msk balsamvinäger
1 tsk soja
1 krm strösocker
0.5 dl vispgrädde
2 msk maizenaredning

Pumpapuré

1 kg butternutpumpa
2 msk olivolja
2 tsk rökt paprikapulver
salt och peppar
3 st vitlöksklyftor
2 msk crème fraîche
1 krm chiliflakes

Svartkålssallad

200 g svartkål
1 msk olivolja
2 msk granatäppelkärnor
0.5 dl grovhackade valnötter
1 dl riven Västerbottensost
1 tsk dijonsenap
2 msk pressad citronsaft
0.5 dl olivolja

Gör så här

1

Krydda köttet runt om med salt, peppar, rosmarin och timjan. Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör. Ta upp köttet och stek det klart i ugnen på 175° tills innertemperaturen är 70°. Vira in köttet i smörpapper och låt det ligga tills allt är klart. Skiva upp köttet.

2

Skysås: Häll vatten, fond, rosmarin och krossade vitlöksklyftor i stekpannan och koka i 10 minuter. Sila ner skyn i en kastrull. Tillsätt balsamvinäger, soja, socker och grädde och koka upp. Red av och smaka av.

3

Pumpapuré: Dela pumpan och gröp ur kärnorna. Skala den och skär pumpaköttet i bitar. Blanda pumpa och olja och krydda med paprikapulver, salt och peppar. Lägg pumpan tillsammans med oskalade vitlöksklyftor på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga i ugnen på 225° tills pumpan är mjuk, cirka 25 minuter.

4

Kläm ut vitlöken ur skalen. Mixa vitlök och pumpa. Tillsätt crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Strö över chiliflakes.

5

Svartkålssallad: Repa svartkålen från grova stjälkar. Stek svartkålen lätt i en stekpanna med olja. Lägg upp på ett fat och strö över granatäppelkärnor, valnötter och riven ost. Vispa samman senap, citronsaft och olja och ringla över salladen.