Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk mortlade dillfrön
  • 2 dl riven Västerbottensost ca 100 g
  • 1 tsk salt
  • 10.5 dl vetemjöl special

Topping

.5 dl halverade urkärnade gröna oliver
1.5 dl riven Västerbottensost
flingsalt
1 kruka finhackad dill
0.5 dl olivolja

Gör så här

1

Ugn 225 grader. Smula ner jästen i en bunke eller i en skål till en degblandare. Blanda samman jästen med det kalla vattnet. Tillsätt olja, salt, dillfrön, riven ost och vetemjöl lite i taget under tiden som maskinen går eller som du arbetar in mjölet.

2

Arbeta degen smidig i minst 10 minuter i maskin eller ca 15 minuter för hand, knåda på. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 30 minuter. Häll ut degen på en bakplåtspappersklädd långpanna och tryck ut degen jämnt fördelad på plåten. Det går bättre om du oljar handen lite lätt.

3

Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 30 minuter. Tryck små gropar i degen med hjälp av ett finger. Fördela oliver över brödet och strö över den rivna osten och lite salt.

4

Grädda brödet strax under ugnens mitt i ca 20 minuter. Mixa samman olja tillsammans med dill med hjälp av en stavmixer. Pensla oljan över brödet och låt brödet svalna. Skär brödet i smala remsor. Om det blir olja över kan du servera den till brödet .