Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 0.5 dl rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 2 msk flytande honung
  • 13 dl vetemjöl
  • 2 dl riven lagrad ost

Gör så här

1

Ugn: 225 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt kallt vatten och rör om så att jästen löses upp. Tillsätt olja, salt och flytande honung.

2

Arbeta degen noga så att degen till sist släpper degbunkens kanter.

3

Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 1 timme och 15 minuter.

4

Tag upp degen på lätt mjölat bakbord, arbeta inte degen utan tryck bara ut degen till en platta. Använd en degskrapa och dela degen i 8 lika stora bitar.

5

Vrid bitarna och placera baguetterna på kortsidan på en bakplåtspappersklädd långpanna. Låt jäsa övertäcka på varm och dragfri plats i ca 30 minuter.

6

Pensla bröden med vatten och strö över osten.

7

Grädda bröden strax under ugnens mitt i ca 15 minuter. Tag ut och låt svalna. Dela bröden eftersom de gått samman lite under gräddningen.