Du behöver

Kyckling:

1 st kyckling hel
salt och svartpeppar

Rabarberchutney

500 g rabarber
1.5 dl russin
3.5 dl socker
1 tsk malen kanel
1.5 tsk sambal oelek
0.5 dl balsamvinäger

Gräddsås till kyckling:

1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
timjan 1 kvist färsk
1 st lagerblad
1 msk smör
2 dl vitt vin
4 dl hönsfond se proprtioner vatten + fond på flaskan
3 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
färsk dragon valfritt

Gör så här

1

Kyckling: Lägg kycklingen på bordet med filéerna uppåt. Skär med en vass kniv eller brödkniv tätt intill ryggraden. Gör likadan på andra sidan om ryggraden. Skär bort ben-/broskbiten. Vänd på kycklingen med skinnet uppåt. Tryck till och där har du din djävul, med horn och allt. Salta och peppra rikligt runt om kyckling.

2

Rabarberchutney: Ansa och skär rabarberna i tunna skivor. Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull. Låt koka upp utan lock till en tjock och blank kräm ca 15–20 min. Rör då och då, så att inte det bränns fast i bottnen. Låt svalna. 

3

Gräddsås till kyckling: Fräs lök, vitlök, timjan och lagerblad i ett par minuter utan att löken får ta färg. Tillsätt vinet. Låt koka in tills ½ dl återstår. Blanda ner hönsfonden och reducera tills 2 dl återstår. Tillsätt grädden, reducera tills 3 dl återstår. Sila av såsen. Smaka av med salt och peppar. Hacka ner 2–3 msk färsk dragon i såsen


Kommentar:
Tips! Tänk på att inte koka rabarberchutneyn allt för länge, fibrerna i rabarbern kan då bli karamelliserade, hårda och stickiga. Extra gott och kryddigt blir det med lite curry i chutneyn.