Du behöver

  • 25 g jäst
  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 0.75 tsk hjorthornssalt
  • 7.5 dl vetemjöl

Garnering:

50 g smält smör
0.5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt svalna till 37° och häll degspadet över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, socker, salt, hjorthornssalt och det mesta av mjölet. Arbeta degen i maskin till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.

2

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Rulla ut varje till en längd 35 cm. Forma till kringlor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

3

Lät kringlorna jäsa övertäckta i 30 minuter. Grädda i ca 8 minuter. Pensla med smält smör och doppa i socker blandat med vaniljsocker vid servering.