Du behöver
- 50 g jäst
- 2.5 dl mjölk 37°
- 1 krm salt
- 1.5 dl strösocker
- 3 st ägg
- 250 g smör rumsvarmt
- 14 dl vetemjöl ca
Fyllning:
200 g mandelmassa
150 g smör rumsvarmt
1 msk vaniljsocker
3 msk kanel
Pensling:
ägg
pärlsocker
äppelmos
Ugn: 225°
Gör så här
Smula jästen i en skål och häll på mjölk, 37° och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smöret i klickar och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, gärna i maskin tills den är smidig. Låt jäsa övertäckt i 1–1 1/2 timme.
Riv mandelmassan och rör den smidig med smör, vaniljsocker och kanel.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut varje till en platta 50×30 cm och bred på fyllning. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Ställ dem med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 1 timme
Pensla bullarna med uppvispat ägg och spritsa i äppelmos i mitten. Strö över pärlsocker och grädda i ca 10 minuter.