15 stycken
Du behöver
- 12 g jäst
- 3 dl kallt vatten
- 25 g smör
- 1 tsk salt
- 1 msk brödsirap
- 1 st morot
- ½ dl röd quinoa
- 2 dl grovt rågmjöl
- 7 dl vetemjöl
Pensling:
1 msk vatten
1 tsk brödsirap
Ugn: 180–200°
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt kallt vatten och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt rumsvarmt smör, salt, sirap, riven morot, sköljd quinoa, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta till en fast smidig deg i köksmaskin, ca 10 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en liten långpanna, ca 25 x 30 cm. Ta upp degen och tryck ut den i långpannan med mjölade händer. Skär 15 rutor i degen med degskrapan. Täck med fuktig bakduk eller plastfolie och låt stå i kylen till nästa dag.
Låt långpannan stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm, ca 30 minuter. Pensla degen med vatten blandat med sirap. Grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter. Ta upp brödkakan och lägg den på bakgaller och låt den svalna något. Bryt loss rutorna och låt dem svalna på bakgaller under bakduk.