Rågrutor med morötter och quinoa

Saftigt bröd som blir extra matigt och proteinrikt tack vare quinoa. Rågrutorna bakas enkelt i långpanna och passar bra till soppmiddagen.

15 stycken

Du behöver

  • 12 g jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 25 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 msk brödsirap
  • 1 st morot
  • ½ dl röd quinoa
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 7 dl vetemjöl

Pensling:

1 msk vatten
1 tsk brödsirap

Ugn: 180–200°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt kallt vatten och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt rumsvarmt smör, salt, sirap, riven morot, sköljd quinoa, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta till en fast smidig deg i köksmaskin, ca 10 minuter.

2

Lägg ett bakplåtspapper i botten på en liten långpanna, ca 25 x 30 cm. Ta upp degen och tryck ut den i långpannan med mjölade händer. Skär 15 rutor i degen med degskrapan. Täck med fuktig bakduk eller plastfolie och låt stå i kylen till nästa dag.

3

Låt långpannan stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm, ca 30 minuter. Pensla degen med vatten blandat med sirap. Grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter. Ta upp brödkakan och lägg den på bakgaller och låt den svalna något. Bryt loss rutorna och låt dem svalna på bakgaller under bakduk.

Scroll to Top