Du behöver

  • lammrack
  • smör
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • rosmarin ev. färsk

Sås:

1 st vitlök
smör
2 st sardellfilé
1 dl vatten
0.5 msk kalvfond
2 dl crème fraîche
1 tsk kinesisk soja
2 msk hackad färsk rosmarin

Servera med:

klyftpotatis se recept

Ugn: 150°

Gör så här

1
Bryn köttet runtom i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Lägg ev på kvistar av färsk rosmarin och bind om med bindgarn.

2
Lägg över köttet i en liten långpanna. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet, den ska inte nudda benen. Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 60º för rosa kött.

3
Vira in köttet i aluminiumfolie och låt det vila, ca 10 minuter. Då stiger temperaturen ytterligare och köttet “sätter sig” så att all köttsaft inte rinner ut när man skär i det. Skär upp köttet mellan varje ben.

4
Sås: Skala och skiva vitlöksklyftorna och stek dem mjuka och genomskinliga på svag värme i en stekpanna med smör. Hacka sardellerna. Rör i sardeller, vatten, fond, crème fraiche och soja, och koka ihop såsen några minuter. Mixa såsen slät. Tillsätt rosmarin. Servera med klyftpotatis.