Du behöver

  • 800 g benfri kotlett i bit
  • bindgarn
  • salt peppar
  • 1 msk timjan
  • 2 msk smör

Rödvinssås:

1 st schalottenlök
1 st morot
100 g rotselleri
smör + 2 msk
1 msk tomatpuré
4 dl rött vin
2 msk kalvfond
1 dl vatten
1.5 tsk redning ljus
salt peppar

Palsternackspuré:

400 g potatis mjölig
2 st palsternackor
1 msk smör
1,5 dl kokspad
salt peppar

Servera med:

brytbönor kokta

Garnera med:

hackad persilja

Ugn: 175°

Gör så här

1
Bind upp kotlettraden med bindgarn så att den får en jämn form. Salta och krydda med peppar och timjan. Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör. Lägg över i en ugnsform och tillaga i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen 65°. Låt köttet vila 10 minuter innan bindgarnet tas bort och steken skärs upp i 1/2 cm tjocka skivor.

2
Rödvinssås: Skala och hacka löken. Skala och tärna rotselleri och morot. Fräs rotselleri, morot och tomatpuré i en kastrull med 2 msk smör, ca 5 minuter. Tillsätt vin, fond och vatten och koka ihop såsen till 2/3. Sila såsen. Tryck ur det mesta av vätskan ur grönsakerna. Koka upp såsen och red av med 1–2 tsk redning. Vispa ner 2 msk smör och smaka av med salt och peppar.

3
Palsternackspuré: Skala och skär potatis och palsternackor i bitar. Lägg potatis och palsternackor i en gryta. Häll över så mycket kokande lättsaltat vatten att det täcker och koka, ca 15 minuter. Häll av kokspadet, men spara ca 1 1/2 dl. Pressa potatis och palsternacka genom purépress. Tillsätt kokspad och smör och vispa till puré. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokta brytbönor. Garnera med hackad persilja.