Du behöver

  • 500 g choklad 70
  • 3 msk smör
  • 50 g mandel skållad
  • 1.5 dl russin

Garnera med:

praliner
gojibär
strössel

Gör så här

1
Smält chokladen enligt receptet nedan, temperera choklad.

2
Rör ner smör, mandel och russin. Låt svalna ett par minuter.

3
Häll upp chokladen på en bricka med ett bakplåtspapper i botten. Låt chokladen svalna något.

4
Nu kan du sätta igång att garnera. Är chokladen för varm smälter pralinerna för mycket, men det är fint om pralinerna smälter ner lite i den stora chokladkakan.

5
Vid servering: Lossa bakplåtspappret försiktigt och lägg choklad på tårtpapper eller annat fint papper.


Kommentar:
I receptet ovan ska man temperera chokladen och så här går det till. Detta gäller för mörk choklad för mjölkchoklad och vit choklad har lägre smältpunkt. Man tempererar choklad för att den ska bli blank och hållbar, och inte smälta i rumstemperatur. Man kan låta godiset stå framme och man kan ta i godiset utan att chokladen smälter av värmen från fingrarna.
Gör så här:
Koka upp 1 l vatten i en kastrull. Hacka chokladen. Ta kastrullen från plattan och ställ en glasskål över kastrullen (vattenbad). Lägg 2/3 av chokladen i skålen och låt den smälta under omrörning, ca 10 minuter. Sätt ner skålen vid sidan. Tillsätt resten av chokladen och låt den också smälta under omrörning, ca 10 minuter. Nu kan du använda chokladen. Det tar ca 2 timmar för chokladen att stelna helt vid 12–14º.