Du behöver
- 750 g mandelpotatis eller annan potatis av mjölig sort
- 300 g rotselleri
- 1 st gul lök
- 250 g stiltonost
- 2 dl hackad persilja
- 1.5 tsk salt
- 1 krm peppar
- 4 st ägg
- 2 dl vispgrädde
- 0.5 dl mjölk
Vörtströssel:
1 skiva vörtbröd
25 g valnötter
0.25 krm nejlika mald
0.25 krm ingefära mald
smör
granatäppelkärnor
Ugn: 175°
ca 16 skivor
Gör så här
1
Lägg ett smörpapper i botten på en smord avlång form som rymmer ca 2 liter. Skala och skiva potatis och rotselleri tunt, gärna i matberedaren. Skala och finhacka löken.
2
Blanda potatis, rotselleri, lök, smulad ost, persilja, salt och peppar. Det går enklast med händerna. Lägg över i formen. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk, och häll i formen.
3
Grädda i nedre delen av ugnen, 1 1/4–1 1/2 timme. Låt terrinen kallna i formen och stjälp upp den. Slå in terrinen i folie och förvara i kylen.
4
Vörtströssel: Smula brödet och grovhacka nötterna. Stek bröd, nötter och kryddor i en stekpanna med smör tills brödet är knaprigt. Häll upp på en tallrik och låt kallna.
5
Vid servering: Lägg upp terrinen på ett fat. Strö över vörtströssel och granatäppelkärnor. Servera med citronkokta päron.