Du behöver

  • 750 g mandelpotatis eller annan potatis av mjölig sort
  • 300 g rotselleri
  • 1 st gul lök
  • 250 g stiltonost
  • 2 dl hackad persilja
  • 1.5 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 4 st ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 0.5 dl mjölk

Vörtströssel:

1 skiva vörtbröd
25 g valnötter
0.25 krm nejlika mald
0.25 krm ingefära mald
smör
granatäppelkärnor

Ugn: 175°

ca 16 skivor

Gör så här

1
Lägg ett smörpapper i botten på en smord avlång form som rymmer ca 2 liter. Skala och skiva potatis och rotselleri tunt, gärna i matberedaren. Skala och finhacka löken.

2
Blanda potatis, rotselleri, lök, smulad ost, persilja, salt och peppar. Det går enklast med händerna. Lägg över i formen. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk, och häll i formen.

3
Grädda i nedre delen av ugnen, 1 1/4–1 1/2 timme. Låt terrinen kallna i formen och stjälp upp den. Slå in terrinen i folie och förvara i kylen.

4
Vörtströssel: Smula brödet och grovhacka nötterna. Stek bröd, nötter och kryddor i en stekpanna med smör tills brödet är knaprigt. Häll upp på en tallrik och låt kallna.

5
Vid servering: Lägg upp terrinen på ett fat. Strö över vörtströssel och granatäppelkärnor. Servera med citronkokta päron.