Du behöver
Ostmousse:
1 st gelatinblad
vispgrädde
30 g blåmögelost St Agur
100 g färskost naturell
Grillade fikon:
6 st fikon färska
2 msk muscovadosirap
8 st valnötskärnor
Garnera med:
citronmeliss
Ugn: 250° grill
Gör så här
1
Ostmousse: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten, 5 minuter. Värm 1/2 dl grädde och smulad blåmögelost i en kastrull. Rör om till en slät smet. Krama ur gelatinbladet och smält det i blandningen.
2
Ta kastrullen från värmen och häll blandningen i en bunke. Rör ner färskosten och låt svalna. Vispa 1 ½ dl grädde medelhårt och vänd ner i blandningen. Häll upp i glas och låt stå kallt i minst 2 timmar.
3
Grillade fikon: Skölj och skär ett kryss i fikonen. Skär inte helt igenom. Ställ fikonen i en smord ugnsfast form. Öppna upp fikonen och ringla över muscovadosirap. Hacka valnötskärnorna och strö över. Vid servering: Grilla mitt i ugnen, ca 5 minuter. Lägg de grillade avsvalnade fikonen ovanpå ostmoussen. Garnera med citronmeliss.