Du behöver

  • 200 g mandel
  • 150 g smör rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 0.5 g saffran
  • 2 st ägg små
  • 2 tsk apelsinskal rivet
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker

Ugn: 200°

Gör så här

1
Rosta mandeln mitt i ugnen, ca 10 minuter. Grovhacka hälften av mandeln.

2
Vispa rumsvarmt smör, socker och saffran poröst. Rör i ägg, apelsinskal och mjölet, blandat med bakpulver och vaniljsocker och blanda till en deg. Vänd ner både hackad och hel mandel.

3
Dela degen i 6 bitar och rulla ut bitarna till längder som är lika långa som plåtens kortsida. Lägg längderna på två plåtar med bakplåtspapper. Platta till längderna. Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter. Stäng inte av ugnen. Låt längderna svalna, ca 15 minuter.

4
Skär längderna i lite sneda bitar och vänd snittytorna upp. Grädda i 8–10 minuter.