Du behöver

  • 200 g fikon torkade
  • 75 g valnötter
  • 100 g mörk choklad
  • 3 st ägg
  • 4 dl rörsocker
  • 5 dl morot grovriven
  • 1.5 dl solrosolja
  • 1 st apelsin rivet skal
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1.5 tsk malen ingefära
  • 1 tsk kardemummakärnor nystötta
  • 0.5 tsk muskot malen

Saffransglasyr:

100 g färskost t ex Philadelphiaost
50 g smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0.5 g saffran
0.5 st apelsin rivet skal

Garnera med:

mandelspån rostade
apelsinklyfta
fikon färska

Ugn: 175°

8-10 bitar

Gör så här

1
Skär fikonen i små bitar. Grovhacka valnötter och choklad.

2
Vispa ägg och rörsocker pösigt. Vispa i morot, olja och apelsinskal.

3
Blanda mjöl, salt, bikarbonat, bakpulver och kryddor och vispa i smeten. Vänd ner fikon, nötter och choklad.

4
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 1/4 timme. Känn med en prov-sticka att den är färdiggräddad. Låt kallna.

5
Saffransglasyr: Rör ihop rumsvarm färskost, rumsvarmt smör, siktat florsocker, vaniljsocker, saffran och apelsinskal, och bred över den kalla kakan. Garnera med rostade mandelspån, apelsin- och fikonklyftor.