Du behöver

  • kalvlever ca 500 g
  • 140 g bacon
  • 1 st gul lök
  • 1 st äpple t ex Gravensteiner
  • 6 st ansjovisfiléer
  • 2 st ägg
  • 1 msk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk mejram
  • 2 msk calvados kan uteslutas

Panad:

3 dl vispgrädde
0.5 dl majsstärkelse

Gelé:

2 dl granatäppeljuice
0.5 dl gelésocker multi

Garnera med:

1 dl granatäppelkärnor finns även i frysdisken
persilja

Ugn: 175°/150°

Gör så här

1
Putsa kalvlevern och skär den i stora bitar. Skär baconet i bitar. Skala och skär löken i bitar. Skala, kärna ur och skär äpplet i bitar.

2
Kör lever, bacon, lök, äpple, ansjovis, ägg, salt, peppar, mejram och calvados i matberedaren med kniven monterad till en grovhackad massa.

3
Panad: Vispa grädden med majsstärkelsen i en kastrull och koka under omrörning tills grädden tjocknar. Låt svalna något. Tillsätt panaden till le-verblandningen och mixa till en slät smet. Häll upp i smord form som är ca cm 18×28. Grädda mitt i ugnen i vattenbad, ca 1 timme. Sänk värmen till 150°, ta bort folien och låt stå i 10 minuter i ugnen. Ta upp ur vattenbadet och låt kallna.

4
Gelé: Blanda granatäppeljuice och gelésocker i en kastrull och koka-under omrörning i 30 sekunder. Strö granatäppelkärnorna över pastejen och skeda gelén över. Låt stelna i kylen. Kan förvaras i kylen i ca 1 vecka. Garnera med persilja vid servering.

5
Tips! Leverpastej utan gelé kan frysas (och sedan garneras). Den kan dock bli något grynig i konsistensen när den varit fryst. Du kan också frysa in smeten för att tina och grädda pastejen vid ett senare tillfälle.