Du behöver
- 1 kg lax
- 1 msk fänkålsfrön hela
- 0.5 dl strösocker
- 0.5 dl salt vanligt
- 1 msk vitpepparkorn nystötta
- 1 st dill knippa
Servera med:
äppel- och senapssås, se recept
Gör så här
1
Frys laxen i minst två dygn. Ta fram laxen och låt den tina något. Skär bort ryggbenet så det blir två benfria filéer. Låt skinnet sitta kvar. Ta bort alla småben med hjälp av en liten tång. Torka av filéerna med hushållspapper.
2
Blanda fänkålsfrö, socker, salt, peppar och grovhackad dill och gnid in filéerna med kryddblandningen.
3
Lägg ihop filéerna med köttsidorna mot varandra och lägg laxen i en rymlig plastpåse och knyt ihop. Eller slå in laxen i aluminiumfolie. Lägg lax-paketet på en tallrik och grava laxen i kylen två dygn. Vänd “laxpaketet” ett par gånger under tiden.
4
Häll bort laken och skrapa bort dill och kryddblandning. Skär filéerna i tunna skivor vid servering.