Du behöver

Pajdeg:

3 dl dinkelmjöl
2 krm salt
150 g smör
1 msk kallt vatten

Fyllning:

200 g julskinka
2 dl ost riven lagrad
katrinplommon ca 12

Äggstanning:

3 st ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 krm nejlika malda
1 krm ingefära mald
0.5 tsk salt
1 tsk kryddpeppar nystött
1 krm nymald peppar

Ugn: 200°

6 bitar

Gör så här

1
Pajdeg: Arbeta ihop siktat mjöl, salt och kallt smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i en plastpåse i kylen ca 1 timme. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24–26 centimeter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå minst 30 minuter i kylen. Förgrädda mitt i ugnen, 10 minuter.

2
Fyllning: Tärna skinkan fint. Fördela skinka, ost och plommon i pajskalet.

3
Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, kryddor, salt och båda pepparsor-terna och häll i pajskalet. Tryck ner plommonen något. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.