Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk salt
- 1 st pomerans 20 g
- 5 dl rågsikt
- 8 dl vetemjöl special
Ugn: 200°
2 bröd
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt resten av degspadet, sirap, salt, pomerans, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl i maskin i 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma bitarna till runda bröd och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.