Du behöver
- 25 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 5 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 msk honung
- 6 dl lantbrödsmjöl ljust
- 8 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör eller margarin
1 dl sesamfrö
Pensla med:
ägg
sesamfrö
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten och värm till 37°. Häll vätskan över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt salt, honung, lantbrödsmjöl och det mesta av vetemjölet och arbeta degen väl. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 25×50 cm. Bred på rumsvarmt smör och strö på sesamfrö. Rulla ihop från långsidan och skär varje rulle i 12 bitar.
4
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrö. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.