Du behöver

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk strösocker
  • dinkelmjöl ca 8 dl
  • 1 tsk salt

Fyllning:

300 g getost
4 msk hackad färsk rosmarin
1.5 dl oliver hackade svarta

Pensla med:

olivolja
flingsalt

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Rör ut jästen i kall mjölk. Tillsätt olja, socker, siktat mjöl och salt, och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk, ca 40 minuter.

2
Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta som är ca 30×40 cm.

3
Fyllning: Fördela smulad getost, rosmarin och oliver över halva degen och vik över den ofyllda sidan. Skär degen tvärsöver i ca 2 cm breda remsor. Dela remsorna på längden, men låt dem hänga ihop högst upp, som ett par byxor. Vrid/snurra bröden och lägg dem på skärbrädor med bakplåtspapper.

4
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Frys in bullarna på skärbrädorna. Lägg bullarna i fryspåsar när de fryst.

5
Gräddning: Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper och låt dem stå i rumstemperatur medan ugnen värms. Pensla bullarna med olja och strö på lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen, ca 12 minuter.