Du behöver

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 dl hasselnötter rostade
  • 2 msk strösocker
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten eller mandellikör

Fyllning:

3 dl crème fraîche
0.5 dl ljust muscovadosocker
0.5 st citron rivet skal
2 dl vinbär röda
1 msk potatismjöl

Marängtopp:

3 st äggvitor
1.5 dl strösocker

Garnera med:

vinbär röda

Servera med:

glass eller vispad grädde

Ugn: 200º/175º

8-10 bitar

Gör så här

1
Mät upp mjöl, nötter, socker och smöret i bitar i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör tills det bildas en degboll.

2
Tryck ut degen i en rund pajform med löstagbar kant. Låt vila i kylen i 30 minuter.

3
Nagga pajbottnen med en nagg eller gaffel. Förgrädda i mitten av ugnen vid 200º, i ca 10 minuter.

4
Fyllning: Vispa samman crème fraiche, socker och citronskal i en skål. Häll blandningen i pajskalet. Blanda vinbär och potatismjöl, och fördela över krämen. Grädda i mitten av ugnen vid 175º, i ca 15 minuter.

5
Maräng: Vispa äggvitorna skummigt i en ren skål med rena vispar. Fortsätt vispa och tillsätt sockret under tiden. Vispa till en blank och seg marängsmet.

6
Spritsa ut marängsmeten och färgsätt topparna med en brännare. Garnera med vinbär. Servera pajen med glass eller grädde.