Du behöver
- 50 g jäst för söta degar
- 5 dl kall mjölk
- 1.5 dl strösocker
- 2 tsk kardemummakärnor stötta
- vetemjöl ca 15 dl med hög proteinhalt
- 150 g smör rumsvarmt
- 0.5 tsk salt
Fyllning:
100 g smör rumsvarmt
50 g mandelmassa riven
1 dl jordgubbssylt
2 msk ströbröd
2 tsk vaniljsocker
Pensla med:
1 st ägg
Garnera med:
mandelspån eller pärlsocker
Ugn: 250º
24 bullar
Gör så här
1
Smula jästen i degbunken och lös upp den med lite av den kalla mjölken. Tillsätt resten av mjölken, socker, kardemumma, mjölet lite i taget och smör i klickar till en lagom fast deg. Arbeta degen tills den släpper bunkens kant, minst 5 minuter i köksmaskin.
2
Tillsätt saltet och arbeta in det i degen. Låt degen jäsa långsamt i rumstemperatur och under bakduk i 2 timmar. Stöt ner degen när den når kanten på bunken.
3
Fyllning: Mixa smör, mandelmassa, sylt, ströbröd och vaniljsocker till en slät smet.
4
Arbeta degen smidig på bakbordet och dela den i 3 delar. Rulla ut till längder och skär i 24 bitar. Rulla dem till runda bullar och ställ i formar på muffinsplåtar. Låt jäsa i 15 minuter.
5
Lägg fyllningen i en spritspåse med tyll. Gör hål mitt i bullarna med tyllet och spritsa in fyllningen. Låt bullarna jäsa i ytterligare ca 15 minuter. Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker eller mandelspån. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–8 minuter. Låt svalna på bakgaller under bakduk.