Du behöver

  • 4.5 dl vetemjöl special
  • 25 g jäst
  • 1.5 dl kall mjölk
  • 1 st ägg
  • 15 g smör eller margarin
  • 1 krm salt

Inkavling:

100 g smör eller margarin, rumstempererat

Fyllning:

75 g mandelmassa
0.75 dl strösocker
50 g smör eller margarin

Pensling:

ägg
mandelspån

Garnera med:

florsocker

Ugn: 225º

Gör så här

1
Mät upp mjölet i en skål och låt det stå i frysen i 30 minuter så att det blir kallt. Smula jästen i en skål och tillsätt mjölken. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, smör, salt och mjöl, och arbeta ihop till en ganska hård deg.

2
Inkavling: Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta 20×20 cm. Tryck eller kavla ut smöret mellan två bakplåtspapper till en platta 10×10 cm. Lägg smöret på degen, vik in hörnen över smöret och kläm åt skarvarna.

3
Kavla ut degen till en platta 20×35 cm. Vik degen i treslag. Lägg den på en skärbräda och låt vila i kylen i 10 minuter. Ta ut och vänd degen ett kvarts varv och kavla ut till 20×35 cm. Vik i treslag och låt vila i kylen i 10 minuter. Upprepa en gång till. Borsta bort allt mjöl från degen vid vikningarna.

4
Kavla ut degen till en platta 15×70 cm. Låt degen vila i 10 minuter så att degspänningen släpper. Fyllning: Rör samman riven mandelmassa, socker och smör till fyllningen. Skär degen i 12 snibbar. Lägg en klick fyllning på den breda änden.

5
Rulla ihop och lägg med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30–40 minuter. Pensla försiktigt mitt på med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Låt inte ägg rinna ner i snittytan, då höjer sig inte croissanterna lika fint. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Sikta över florsocker vid servering.