Du behöver

  • 600 g laxfilé
  • 4 msk sesamfrön svarta och vita

Gari:

300 g färsk ingefära
5 dl vatten
1.5 dl risvinäger
1 dl strösocker
1 tsk salt

Sallad:

1 st squash
40 g färsk spenat
1 dl sojabönor frysta
70 g groddar
0.5 dl japansk soja
1 msk honung
1 msk sesamolja
2 msk ingefära inlagd

Servera med:

lime

Ugn: 200º

Gör så här

1
Gari: Skala ingefäran, gärna genom att skrapa av det yttersta skalet med en tesked. Skär ingefäran i tunna skivor med en vass kniv. Koka upp vattnet och lägg i ingefäran. Rör om och ta kastrullen från värmen. Låt dra i 10 minuter.

2
Lyft upp ingefäran och lägg den i en burk. Koka upp vinäger, socker och salt, och häll över ingefäran. Låt dra i minst 3 timmar.

3
Lax: Skär laxen i kuber 2×2 cm och trä upp på träspett som först legat i blöt. Doppa två sidor av spetten i sesamfrön. Tillaga i ugnen i ca 10 minuter.

4
Sallad: Skiva squashen tunt på längden med en osthyvel eller mandolin. Blanda med spenat, bönor och groddar. Rör ihop soja, honung och olja, och ringla över. Toppa med gari. Servera spetten med salladen, lime och lite extra ingefära.