Du behöver
- 5 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 1 msk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
- 175 g smör eller margarin
- 1 st ägg
Fyllning:
1.5 dl sötmandel
2 st bittermandel
250 g mandelmassa
1 st ägg
25 g smör eller margarin
Glasyr:
5 msk svartvinbärsgelé
5 dl florsocker
3 msk vatten
Ugn: 175º
Gör så här
1
Hacka samman mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och smör till en smulig massa. Vispa upp ägget lätt.
2
Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Kavla ut och lägg i en lång-panna med bakplåtspapper. Låt degen stå kallt i 30 minuter. Det är lättare att bre på mandelsmeten när degen är kall.
3
Skålla, skala och hacka mandeln fint. Blanda med riven mandelmassa, uppvispat ägg och smör. Bred över degen och grädda i 20 minuter.
4
Glasyr: Rör ihop gelé, florsocker och vatten, och bred över den varma kakan. Låt kakan svalna och skär upp den i avlånga bitar.