Du behöver

  • 12 st lasagneplattor

Ostsås:

7 dl mjölk
3 msk vetemjöl
1 msk smör
2 dl mozzarella riven
salt, vitpeppar vitpeppar

Röd fyllning:

1 st gul lök
1 msk olivolja
2 st morötter
1 st förpackning krossade tomater med basilika, 500 g
1 tsk strösocker
salt och peppar

Grön fyllning:

250 g broccolibuketter
1 st förpackning kokta kikärter 190 g
0.5 dl hasselnötter eller valnötter, rostade
salt, svartpeppar

Gratinering:

1 dl mozzarella riven
1 dl parmesanost riven

Servera med:

rucolasallad
tomater

Ugn: 225°

Gör så här

1
Ostsås: Vispa samman mjölk och mjöl i en kastrull. Koka upp och sjud såsen under omrörning i ca 5 minuter tills såsen tjocknar. Tillsätt smör och mozzarella. Smaka av med salt och peppar.

2
Röd fyllning: Skala och hacka löken och fräs den mjuk och glansig i en gryta med olja. Skala och grovriv morötterna. Tillsätt krossade tomater och morötter, och låt såsen koka i 5 minuter. Smaka av med socker, salt och svartpeppar.

3
Grön fyllning: Förväll broccolin i lättsaltat vatten i 3 minuter. Spola broccolin i kallt vatten och låt den rinna av i ett durkslag. Lägg broccoli, sköljda kikärtor och nötter i skålen till matberedaren med kniven monterad. Mixa med pulsknappen så du ser hur finfördelat det blir. Det ska bli grovhackat, det tar 5–10 sekunder. Salta och peppra försiktigt.

4
Bred ut 1 dl ostsås i en smord ugnsfast form. Täck med lasagneplattor. Bred ut hälften av den röda fyllningen. Täck med lasagneplattor. Bred ut den gröna fyllningen och 2 dl ostsås. Täck med lasagneplattor. Bred på resten av röda fyllningen och täck med lasagneplattor. Bred över resten av ostsåsen och strö över båda ostsorterna. Gratinera lasagnen mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera med rucolasallad och tomater.